Как да отглеждаме ягоди у дома

10
Тайната на изобилното производство в пластмасови бутилки от 5 литра
Тайната на изобилното производство в пластмасови бутилки от 5 литра

Тайната на изобилното производство в пластмасови бутилки от 5 литра

Ягодите са едни от най-прекрасните плодове за отглеждане у дома. Наситеният им червен цвят, сладкият им вкус и гъвкавостта им ги правят любими на много любители на градината. Ако не разполагате с достатъчно място или търсите уникален начин за отглеждане на тези сочни плодове, отглеждането им в пластмасови бутилки от 5 литра е находчиво и екологично решение. В тази статия ще ви запознаем със стъпките за постигане на обилно производство на ягоди, като използвате тези компактни контейнери.

Начало на контейнерното градинарство

1. Изберете подходящите контейнери: Петлитровите пластмасови бутилки, които често се изхвърлят като отпадък, могат да се използват повторно за създаване на процъфтяваща градина с ягоди. Отрежете горната част на бутилките, като оставите долната част да функционира като самостоятелна среда за отглеждане.

2. Подготовка на почвата: Ягодите виреят добре в добре дренирана почва, богата на органични вещества. Смес от почва за саксии и компост в равни пропорции върши чудеса. Напълнете пластмасовите бутилки с тази смес, като се уверите, че тя е лека и пухкава, за да може корените да дишат.

3. Избор на сортове ягоди: Съществуват три основни вида ягоди: Юнски, вечнорастящи и неутрални за деня. За непрекъснато производство изберете вечноплодни или неутрални сортове. Алпийските ягоди също са чудесен избор за градинарство в контейнери поради компактния си размер.

4. Засаждане на ягоди: Засаждайте ягодоплодни растения или млади растения в бутилките. Уверете се, че короната на растението се намира точно над повърхността на почвата, и ги разположете на около 20 см едно от друго, за да осигурите правилен растеж.

5. Слънчева светлина: Поставете контейнерите на слънчево място, където ще получават поне 6-8 часа слънчева светлина дневно. Ягодите виреят добре на пълно слънце, което е от съществено значение за цъфтежа и производството на плодове.

6. Поливане: Поддържайте почвата постоянно влажна, но не и преовлажнена. Контейнерите са склонни да изсъхват по-бързо, затова редовното поливане е от решаващо значение, особено в горещините.

7. Наторяване: Ягодите са силно хранещи се. Прилагайте балансирани торове с бавно освобождаване на всеки 4-6 седмици през вегетационния период, за да осигурите обилно производство на плодове.

8. Борба с вредителите и болестите: Следете за често срещани вредители и болести по ягодите, като акари, охлюви и сива плесен. Редовните проверки и методите за органичен контрол на вредителите ще ви помогнат да опазите реколтата от ягоди.

9. Подрязване и контрол на бегачите: За да насърчите силния растеж и да увеличите производството на ягоди, изрязвайте излишните разклонения. Това насочва енергията на растението към производството на плодове и осигурява по-здрава реколта.

Като следвате тези стъпки и се грижите за ягодовите си растения, скоро ще се радвате на богата реколта от вкусни, домашно отгледани ягоди направо от вашите контейнери за пластмасови бутилки от 5 литра. Това е рентабилно и спестяващо място решение, което носи радостта от пресните ягоди в дома ви, независимо колко ограничено е пространството за градинарство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари