Как да кандидатстваме за еднократна помощ за ученик?

0
Единственият критерий е детето да ходи на училище
Единственият критерий е детето да ходи на училище

Единственият критерий е детето да ходи на училище

Агенцията за социално подпомагане започна да приема заявления за еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в I, II, III, IV и VIII клас за учебната 2023/2024 година.

"Всеки желаещ може да отиде в дирекция "Социално подпомагане" и да подаде заявление. Срокът за подаване на тези заявления е 15 октомври. Получи се известно напрежение поради факта, че няма предвидено условие и не е регламентиран срокът на новата учебна 23/24 година. Министерството на труда и социалната политика предложени промени в Закона за държавния бюджет. Не са синхронизирани законодателствата в сферата на образованието", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Мая Василева пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че достъпът до тези средства е абсолютно гарантиран, а до момента има подадени над 50 хил. заявления от родители. Те ще получат средствата веднага след като бъде приет бюджетът за 2023 г. Достъпът до тази помощ от 300 лв. е без всякакви ограничения и всички родители могат да кандидатстват.

"Единственият критерий е детето да ходи на училище. Всички заявления могат да бъдат изтеглени, попълнени и подадени по електронен път, а помощта се получава на два пъти по 150 лева - за първия и втория учебен срок", уточни зам.-министър Василева.

Тя посочи още, че Националната карта за социалните услуги е инструмент, на базата на който се извършва планиране на социалните услуги на територията на цялата страна. Правото на достъп се осигурява спрямо конкретните потребности на гражданите.

293 общини и райони са подали анализи към Министерството на труда и социалната политика. Обработва се огромен обем информация и се очаква към средата на август да има първи вариант на Национална карта за социалните услуги. След това предстои обсъждане с общините и планиране на социалните услуги на национално ниво за 10 години напред, стана ясно от думите на Василева.

"Тази карта помага не само на социалното министерство, но и на местните власти. Силно се надяваме на високата активност на кметовете и общинските съвети по места, за да постигнем максимално покритие на нуждите на хората. В тази карта влизат всички съществуващи в момента услуги, но ще бъдат предвидени и всички допълнителни услуги за населението. Надяваме се много повече хора да бъдат подкрепени, ще обхванат поне още 7500 лица. До края на годината ще имаме Национална карта за социалните услуги", обясни зам.-министърът.

А за пенсионерите под линията на бедност се търсят механизми, по които системата за социално подпомагане да допълва техния доход.

"Напълно нормално е майчинството за втората година да бъде изравнено с минималната работна заплата за страната. Абсолютно всички социални плащания са гарантирани в бюджета до края на 2023 г.", завърши Мая Василева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари