Как да изпълним ритуал за благоденствие на Бъдни вечер?

3
Вижте всички традиции, поверия и ритуали за празника
Вижте всички традиции, поверия и ритуали за празника

Важни неща за Бъдни вечер – трапеза, поверия, ритуали.

Едно от най-важните неща през цялата следваща година е прекадения чесън. 

Сложете повече от него на трапезата и когато го прекади най-възрастния, тогава от него сложете на най-високото място в дома, ако може над входната врата малко и над врата на офиса ви, магазина, кантора и т.н, където влизат хора. Останалото го  пазете през цялата година. Една част от него - малко носете в себе си през "мръсните дни"- след 25 декември - Коледа до 6 януари - Йорданов ден. Запазената част я ползвайте в моменти на неразположение, заболяване, дисхармония  - хапвайте по малко - 1, 2 скилидки вечер преди лягане.

Как точно да направим ритуала за защита и благоденствие ?

След нареждането на всички ястия на масата и поставена свещ на питата - запалена, всички стават прави. Най - възрастния взима в една чаша малко вино и започва от източния край на масата да сипва по няколко капки на пода с думите : " От Бога никнало" - отива на другия край на масата на кръст, пресипва и казва : "От земята раснало"- пак отива на другия край - на кръст, пресипва и казва : "Като пролет да цъфти" - отива на другия край пак на кръст, пак пресипва там и казва: "Като есен да връзва". Оставя чашата, чете молитвата " Отче наш", след като е взел питата в ръце, целува я след молитвата и я подава на всеки на трапезата да я целуне. След това се разкъсва с втория по години на трапезата на две над масата, и се раздават парчета на всички.

Първото е за Господа, второто за Богородица и после на членовете. Никой не сяда все още. След разпределянето на обредната пита най-възрастния взима кадилника и минава три пъти окло масата да прекади и изправените хора, и трапезата. Трябва да мине на всички зад гърба, като с движения обратни на часовниковата стрелка прави леки кръгове и прикадява един вид хората откъм гърба.  Накрая на 3-тия път минава с ръка 3-пъти над масата над ястията. Всички ястия трябва да са отворени и ако има бутилки също.

Обикновено се завършва прикадяването над чесъна - обратно на часовниковата стрелка 3- пъти с кръгове и с въздигане на кандилото накрая нагоре към небето! Това прави ритуални всички неща на масата, закодирани Божията благословия и благодат. Всички сядат и призоват Господа да бъде с тях на вечерята и през цялата година денем и нощем!

Прикаждащитя е добре да е постил преди това за максимална сила на ритуала, да го прави с вътрешна вяра и благодарност към Господа. Кандилото се оставя настрани и така очертания магичен, ритуален кръг от движения, наричания и церемониални изричания не се нарушава до края на вечерята. Тоест - не се става докъто всички се нахранят. Иначе се разкъсва кръга. 

След края на вечерята не се вдига масата до другия ден на обяд.

Бъдни вечер е най-силният семеен празник. Така както мине вечерта, така ще върви животът на семейството през цялата година. Точно заради това подготовката за празника е много важна. Трапезата трябва да бъде изобилна и приготвена с много любов и внимание. От украсата до ястията. Естествената украса привлича положителна енергия и носи символиката за здраве, богатство и успех.

Есента е подходящото време да си набавим шишарки, жълъди, лешници и всичко, от което може да направим украса за коледните и новогодишни празници.

Традицията на Бъдни вечер, по отношение на трапезата е ястията да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата. Но най- разпространено е вярването, че броят на ястията трябва да е нечетен.

Подреждането на празничната маса е свързано и с определена символика. Ето и най-важните храни, които трябва да има на масата, като символ на всичко, което ни предстои и искаме да ни се случи:

* Пчелен мед – за да ви е сладък живота.

* Лук – за много имоти. Изберете голяма хубава глава лук с повече люспи. Те символизират богатството.
* Чесън – пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки.
* Жито – най-важната храна на българина, като символ, че няма да останем гладни пред предстоящата година.

* Ядки – семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци – ядките са символ на плодородието.
По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
* Плодове – всякакви плодове. Добре е да има ябълки. Плодовете са символ на богатство.
* Червено вино – символ на безсмъртието и дълголетието.

*Торбичка пълна с монети (кесия с пари)- символ на богатство и финансови успехи. Специални торбички за тази цел, ръчно изработени от естествена вълна може да намерите 

Подходяща украса са елховите клонки, шишарки, пуканки, дрянови клонки, вълна и всичко от естествени материали.

Елховите клонки са символ на възраждащата се природа. Дрянът се слага за здраве.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, гроздове, цветя, животни – символ на плодородието.

В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот. Важни ястия за трапезата на Бъдни вечер са постни зелеви сърми и чушки пълнени с боб.

На масата се сяда рано. Когато всички от семейството се съберат, най-възрастната жена прекадява къщата с тамян, като обикаля всички стаи и нарича „да излязат злото и болестите, да влязат здравето, обичта и богаството“. След този ритуал прекадява масата, казва се молитва или „ела Боже да вечеряме“ и чак тогава започва вечерята. Стопанинът разчупва питката, като първото парче е за Богородица и се поставя на най-високото място в къщата. От масата не се става, освен ако не е наложително. Ако някой стане, то ходи леко приведен.

Всеки член от семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината във всяко отношение. Трапезата не се вдига цяла нощ.

Бъдни вечер е нощта, когато стават много чудеса! Затова пожелайте си най-важното и нека то се случи!

Ето блюдата, които може да сложите на празничната трапеза и няколко рецепти:

1. ТИКВЕНИК

2. ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С БОБ

3. ПОСТНИ СЪРМИ

4. ОШАВ

5. ПИТКА

6. Фруктиера с плодове

7. Купичка ядки и семки – орехи, бадеми, тиквени и слънчогледови семки, пуканки.

8. Купичка с мед.

9. Салата от варени картофи с праз или пък туршия, кисели краставички, салатка от кисело зеле.

10. Купичка с лук, чесън и пръснати в нея житени зърна.

11. Печена тиква, печени ябълки или варено жито са идеалните десерти.

Не забравяйте червеното вино! Както и да си купите тамян, за да прекадите трапезата и цялата къща, за да изгоните злото, болестите и всякаква лошотия.

Ако желаете да намалите броя на блюдата, то обединете някои от тях, като например глава лук и глава чесън сложете при плодовете и тн.

НАРОДНА МИТОЛОГИЯ

Вечерта преди Христос да се роди, е първата от трите кадени вечери. Нарича се бъдни от бдение, а може би от бъдеще, бъднини. И в двата случая символиката е директна – за чудото, което предстои и за бъдещето си, хората трябва да бдят.

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа. Целта на коледните обичаи е да предпазят от бедствия, да донесат плодородие.

Преди години, домакинът на всеки дом е отсичал дебело дъбово или крушово дърво – бъдник. Бъдникът се миросва за плодородие и добър живот. Огънят и космическото дърво са връзката между небето и земята и това е в основата на всички чудеса тази вечер.

В днешно време, за тези които нямат камини или печки, в които да гори бъдник, е препоръчително да запалят няколко свещи.

Друг, все по-рядко срещан ритуал е коледуването. Коледарите са предвестници на добрата вест. Обикновено това са деца от 8 до 12 годишна възраст, които обикалят домовете, удрят с дряновите си тояги по прага и благославят „Да се роди, да се роди, дето рало ходи и дето не ходи“, а домакинята ги послеща със сито, пълно с пшеница, посипва ги със семена и ги дарява с кравайчета.  Коледарчетата благославят и край огнището. На този ден всяко добро наричане се сбъдва.

ОБРЕДНА ПИТА

Боговицата, боговата пита заема централно място в ритуалите на Бъдни вечер и е най-важна на трапезата. Някога се е месела от младо момиче или млада булка, закичени с босилек или червено мушкато. Много важно е да не се меси от жена на която й предстои да се омъжи през идващата година, за да не изнесе късмета от къщата.

Питката се е месила с мълчана вода – вода донесена при пълно мълчание. Брашното се пресява три пъти. За пчелите и за овцете също се меси хляб. Питките се украсяват с различни символиц – животни, кръст, грозд, житен клас…

Някога, водата в която са измити точилката и ръцете на жената, която е месила се впръскали кошерите. Трапезата са я редили върху слама – символ на яслите, в които е бил сложен младенецът при раждането му.

РИТУАЛИ НА ТРАПЕЗАТА

Някога, след като трапезата се прекади, стопанинът излизал на двора с хляб, свещ и чаша вино да покани светците на вечеря.

Питата се разчупва високо над главата, за да са високи класовете по нивите.  Днес, извършвайки този ритуал, може да наричаме и за високи приходи, високи заплати, печеливш бизнес.

Първото парче пита се прелива с варено жито и вино и е за къщата, второто – Света Богородица. После се раздава на всеки член от семейството, като се почва от мъжете.

Бащата и останалите членове от семейството хвърлят няколко житни зърна нагоре „ за да се роди и стане толкова голямо житото“.

На трапезата се сяда рано и се остава дълго, за да е сигурно, че изпращаните магически знаци и послания към съдбата ще се сбъднат. Ако някой трябва да стане по-рано е добре да ходи приведен, като отрупано с плод дърво. А накрая всички стават заедно, за да узреят житата  по едно и също време.

Отделя се по хапка от всички ястия за починалите близки и на сутринта се носи на гроба.

Някога, след разтребване на масата, част от сламата се пали на най-високото място. Който пръв я запали, най- рано ще му узрее житото и докъдето сгига светлината от огъня, до там няма да удря град през лятото. Друга част от сламата се е слагала върху плодни дръвчета, за да раждат  повече.

Бъдникът трябва да гори цяла нощ в огнището и огънят се пази да не угасне.

Живи въглени от бъдника се слагат във вода, прекадена вечерта. Тази вода се пие и предпазва от зли сили, особено дните от Коледа, които се наричат Мръсни дни.

Жените напридат тънка нишка и с малко вълна я носят по себе си, а с другата част увиват кошерите, за да не бягат пчелите.

Трапезата на Бъдни вечер пресъздава магията за плодородие и късмет.  На нея се слагат храни, които набъбват. Също като тях да набъбват късметът и плодородието. Колкото повече ястия, толкова по-богата ще е годината. Ястията трябва да са нечетен брой- 7, 9, 11.

Трапезата е символна. Всичко, което се поставя има за цел да донесе изобилие – обреден хляб с паричка, царевица, пуканки, боб, ябълка, ошав, дори се добавя бучка пръст от нивата. Чесънът предпазва от злото и болести, медът е послание за сладък живот, дряновите клонки, орехите и брашлянът – за здраве. Медът, тамянът и пепелта са лек за различни болести.  На трапезата се нареждат само постни ястия – сарми от кисело зеле с ориз, пълнени с ориз чушки, фасул, зелник, ошав, боб, тиквеник, варено жито – върху, което се поставя богородичния хляб, , плодове, орехи, мед, дюли. Приготвя се пита с късмети.

Обредните хлябове са три вида. Един посветен на празника – боговица, друг посветен на къщата и стопанството, трети за коледарите.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. В днешно време може да сложим предмети символизиращи това, с което си изкарваме прехраната – химикал, калкулатор, лаптоп, таблет, телефон…

Символика на Коледната трапеза

* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.

* Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му.

* Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.

* Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.

* Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки.

* По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.

* Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина.

* Напълнете кана с червено вино.

СОЛ

На трапезата на Бъдни вечер задължително се слага сол. За българина солта има особено значение. Къща без сол не бива. Където свърши солта – там влизат болестите и раздорите. Когато се реди масата солницата се слага най-напред.

Солта, хляба и виното народът ни е облякъл в святост. Те са земните превъплащения на Светата тройца, чрез които човек се издига и се докосва до божественото.

ЗАБРАНИТЕ НА ТОЗИ ДЕН

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината ще изнесат плодородието от къщата.

Сламата и пепелта от бъдника не се изхвърлят.

Който седне на трапезата не се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.

ГАДАНИЯ

Ако паричката в питката се е паднала в парчето за Богородица или за къщата – годината ще е много добра за всички.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари