Как български предприемачи във Великобритания се обединиха?

1
Българите се събират днес в Лондон
Българите се събират днес в Лондон Видео: NOVA

Българите се събират днес в Лондон

Български предприемачи в Англия се обединяват, за да си помагат, докато страната продължава да изпитва икономически трудности. Те се събират днес в Лондон.

Над 50 предприемачи са заявили участие в събирането, което трябва да започне след няколко часа в британската столица. Но организаторите му очакват доста повече хора да дойдат, тъй като това няма да е стандартна делова среща, а панаир, на който са поканени и близки, и деца. Целта е хората да се опознаят, да разберат кой с какво се занимава и да видят как могат взаимно да са си полезни в днешните предизвикателни времена.

Идеята за обединение се ражда в българско кафене в Лондон, което скоро се оказва тясно за всички желаещи.

“През лятото, по специално през юли, реших да създам една бизнес група във фейсбук. Инициативата ни веднага се посрещна със значителен интерес и за няколко дни привлякохме около 200 абонати. Това предизвика една голяма активност сред хората, като мнозина изразиха желание да участват в нашите срещи на живо в кафето и да посещават нашите месечни събития”, разказа Антонета Цочева, цитирана от NOVA.

Антоанета Цочева пристига в Англия преди 24 г. с 500 паунда, взети назаем. Започва да работи като чистачка, а днес има шест успешни бизнеса за милиони и дава работа на десетки сънародници.

„В контекста на текущата икономическа криза, както тук в Обединеното кралство, така и по света, нашата мисия става още по-актуална. Множество бизнеси се сблъскват с предизвикателството да оцелеят или да се преориентират към нови начинания. Ние предлагаме не само съвети от опитни предприемачи, такива като мен с 24-годишен опит, които са преодолели подобни препятствия, но и възможност за създаване на едни нови партньорства и за вземането на много важни решения”, каза Цочева.

Решенията изискват информираност. Затова и днес сред основните теми ще са кредитиране, застраховане и справяне с инфлацията.

Когато дойдох в началото на 1997 г., нямаше толкова много българи. Много хора и на мен са ми помагали, особено в началото. По-нататък аз съм имала тази възможност. Това е важно. Всичко, което съм постигнала, е било с помощта на приятели. И е важно да има кой да ти протегне ръка в труден момент”, подчертава Милена Трайкова.

Милена има дългогодишен опит като счетоводител и данъчен специалист. В момента е независим брокер на ипотечни кредити и застраховки. Разбира за инициативата „Силата на българските бизнеси“ от фейсбук и се включва.

Проблемите на българите във Великобритания са като на всички останали хора – икономическа криза, бързо покачване на инфлацията и лихвените проценти, високи цени. И също така от гледна точка на бизнесите, които искат да се разрастват, е трудно да се намери качествен персонал. Затова смятам, че е важно българската общност да се събираме и да се подкрепяме – дали със съвети, дали с идеи и също да се мотивираме заедно”, казва още Трайкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари