Къдроглавите пеликани в резерват "Сребърна" очакват да се сдобият с поколение

1
Общо около 15 двойки обитават резервата в момента
Общо около 15 двойки обитават резервата в момента Снимка: Светослав Спасов, natureimages.eu

Общо около 15 двойки обитават резервата в момента

Къдроглавите пеликани в резерват "Сребърна", които са застрашен вид, очакват да се сдобият с поколение. Общо около 15 двойки обитават резервата в момента, за тях това е второ загнездване, съобщи експертът от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Момчил Петров, предава БТА. Първите им яйца са изядени от хищници през февруари, когато макар и за кратко езерото беше замръзнало.

Езерото Сребърна е сред най-известните природни резервати в страната и един от 100-те национални туристически обекта. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка - „Виа Понтика", с което се обяснява и голямото разнообразие от птици в резервата. През 1983 г. резерватът получава и най-голямо си признание - включен е в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като естествена функционираща екосистема, осигуряваща важна жизнена среда на застрашения вид Къдроглав пеликан.

Къдроглавите пеликани са световнозастрашен вид със статут "уязвим". В света са останали около 4000-5000 гнездящи двойки. Пеликанът е сред най-едрите птици в нашата орнитофауна, размахът на крилете му е над 2,5 метра в полет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Зелено движение
    Там най- гадното нещо е слабоумната директорка. И за свирка не става!
  • 0
    1
    Белиденс
    Тоз пеликан е досущ кът къдроглавата свиркаджийка на червения преселник от град Нанисофо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари