Къде се съхраняват сабята и черепа на Стефан Караджа?

2
Паметникът на Стефан Караджа в Русе е построен през 1968 година на лобното му място по повод 100-годишнината от смъртта му
Паметникът на Стефан Караджа в Русе е построен през 1968 година на лобното му място по повод 100-годишнината от смъртта му Видео: БНТ

Млади изследователи обикалят из цялата страна и правят справочник на местата, свързани с героите от националноосвободителните борби, информира БНТ.

Екип от Русенския музей и Института по етнология и фолклористика към БАН от година работи по проекта “Следите на героичното време - места на памет, свързани с  националноосвободителните борби (1867-1878).

Идеята е да се обходят символните места и да се състави справочник за българските национални герои, като се посочват местата, които съхраняват оцелелите от тях реликви.

В “Денят започва” пряко от Русе репортерът Виолета Никифорова ни среща с проф. д-р Николай Неновдиректор на Регионален исторически музейРусе, пред паметника на Стефан Караджа.

Монументът е построен през 1968 година на лобното му място по повод 100-годишнината от смъртта му и е дело на скулпторите Георги Радулов и Никола Терзиев-Желязото.

Паметникът е само едно от местата, които млади изследователи са описали и ще влязат в сборника “По следите на героичното време”.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари