Къде се намира оградата на Градската градина, красила центъра на Русе?

13

Русенецът Даниел Вълчев разказва интересната история за оградата във фейсбук

Малко известен факт е, че първоначално избраното място за Паметника на свободата не е центърът на града, а началото на днешния Парк на младежта, където по това време се оформят първите алеи. През следващите пет години Дружеството и Общината изпитват финансови затруднения и по тази причина през 1895 година започва нова кампания за построяването на паметника.

Взето е решение паметникът да бъде издигнат в центъра, който все още се оформя като такъв. Земите там са отчуждени в полза на създаването на Градска градина.

По подобие на Люксембургската градина в Париж, през този период тя е опасана с желязна ограда, която вечер се заключва.

Интересен факт е, че след демонтирането ѝ, същата тази ограда е поставена около двора на най-старото светско училище в града - I ОУ „Отец Паисий“ и може да бъде видяна там и до днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -11
    3
    ИбАНКА
    Абе нашият женен ли е или разведен педерунгела? Че е евач от клса цялото управлвние знае. Само къдравата шшшиба обаче, не изневерява на студентската си либоф.
  • -16
    2
    Иванка
    Мяу :п
  • -10
    1
    Извънземно 2067 година
    А къде е издигнат паметникът на най-потентния градоначалник? Чак на Марз сме чували за него. Кацнахме в Щръклево, ходихме в град Низофо, но няма паметник. Една баба Вазилена ни упъти към Вашия град. Паметникът бил еректум пенчимилениум фалософиум, и бил на някакъф калъф доктор от Вашето основно училище ВИМЕ & МЕСС. A?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари