Извършиха първата за България 3D операция

0
За пръв път у нас се използва 3D технология
За пръв път у нас се използва 3D технология Снимка: Нова телевизия

Уникална за България операция с нова 3D технология в Първа АГ „Св. София”. Екип български лекари оперира млада жена с човешки папилома вирус и предракови клетки. Младата жена вече е била оперирана, но вирусът отново бил открит, съобщи Нова ТВ.

Жената има две раждания, така че може да си позволим тази операция в името на здравето и живота на пациентката”, обяснява доц. д-р Иван Костов, директор на Първа АГ болница „Св София”.

За пръв път у нас се използва 3D технология, която е добре позната от киното, но вече навлиза и в медицината.

Преминаваме към един от финалните етапи на отстраняването на самата матка, която носи в остатъка от шийката предракови клетки.

Целият екип лекари работи със специални очила, които помагат кристалния триизмерен образ с висока резолюция.

„Това помага на екипа да се ориентира по-добре в корема на жената и както видяхте, операцията за около половин час приключи, което показва, че медицината върви към все по-малка радикалност”, обяснява доц. д-р Иван Костов, директор на Първа АГ болница „Св София”.

Безкръвната операция е най-щадяща и за пациентката. Причината - това позволява на жената да се възстанови по-бързо, с много малка кръвозагуба и фактически няма проблем, ако всичко е наред, утре жената да бъде изписана.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари