Извънредно положение в Молдова след отказа на "Газпром" да отложи плащането на газа

0
Малката бивша съветска република въведе извънредна ситуация в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври
Малката бивша съветска република въведе извънредна ситуация в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври Снимка: iStock

Малката бивша съветска република въведе извънредна ситуация в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври

Руският гигант "Газпром" е отхвърлил молбата на Молдова за разсрочване на плащането на януарските доставки на газ, съобщи днес местното правителство, цитирано от Ройтерс и БТА. Това е принудило страната да въведе извънредно положение в енергийния сектор.

Вицепремиерът Андрей Спину заяви, че Кишинев е в състояние да плати 38 милиона долара от общо 63 милиона долара. Правителството обяви, че ще поиска утре от парламента да въведе извънредно положение. Така то ще получи широки правомощия да управлява енергийния сектор като например да прехвърля доставки на газ от промишлеността към домакинствата и да използва бюджетни средства, за да плати за горивото.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че продажбите на руски газ за Молдова са търговски въпрос между "Газпром" и бившата съветска република, но газът е бил доставен и трябва да бъде платен.

"Газпром" е предупредил вчера, че ако авансовото плащане не бъде осъществено до 20 януари ще спре доставките на газ, каза премиерът на Молдова Наталия Гаврилица

Молдова и "Газпром" преди време подписаха петгодишен договор с начална дата 1 ноември. Според условията му на 20-то число всеки месец се осъществява авансово плащане.

Малката бивша съветска република въведе извънредна ситуация в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври, припомня Ройтерс.

"Газпром" обяви готовността си да спре доставките през ноември, ако Молдова забави авансовото плащане. За да се справи с кризата местният парламент коригира бюджета, за да плати дълга. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Ъхъ
    Кой ша ва рани кат пукне путин?
  • 3
    1
    Свети Унуфри
    Всички един по един ще клекнат пред Русия и ще ядат Путиновия... Защото са много умни и са евроатлантици.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари