Източват банкови сметки чрез нова измама

17
Пробойната се оказва системата за мигновени преводи
Пробойната се оказва системата за мигновени преводи

Пробойната се оказва системата за мигновени преводи

Пари изчезват мистериозно от банкови сметки. За новия вид измама предупреждават потърпевши, цитирани от агенция Фокус.

В края на миналата седмица напълно е източена разплащателна сметка в сливенски клон на една от големите български банки. Инцидентът става по обяд, докато клиентът се намирал в клона на банката, за да информира, че някой се опитва да направи неоторизиран превод от негово име. Въпреки това, докато касиерът се опитва да се свърже с отдела по поддръжка, парите изчезват.

Историята започва, когато ден по-рано потърпевшата получава превод от 85 лв. от голяма столична фирма за експресни геодезически услуги. Преводът е извършен вечерта, когато банките вече не работят с клиенти. На другия ден, когато ограбената пътува от работното си място извън града, за да съобщи, че е получила странен превод от непозната фирма, на телефона и започват да пристигат СМС-и от банката с авторизационен код, който да въведе заедно с ПИН -а си, за да оторизира транзакции, за които даже не знае. Докато се намира в салона на банката и говори със служителите, парите – около 2 000 лв., се изпаряват от сметката ѝ. Потърпевшата веднага подава жалба, както в банковия филиал, така и в полицията. Служителите на "Икономическа полиция“ реагират веднага. Установено е, че парите са изтеглени веднага от два банкомата в столицата.

Следствието продължава, но докато полицията си върши работата, банката, в която се намира изпразнената сметка, не проявява същото желание за сътрудничество, оплаква се потърпевшата. Първо не обясняват на пострадалата си клиентка, защо не са спрели неоторизираната транзакция, второ как може да се извърши мигновен превод, като се заобиколи системата за двуфазна верификация, трето - не са предприети никакви действия, за да се компенсират изчезналите средства. Напротив, пострадалата няколко пъти е питана, дали е сигурна, че сама не е превела средствата си. От банката са отказали да променят статута на сметката и от активна в пасивна. Това би позволило на клиента да тегли пари, но само с дебитна карта, без активно онлайн банкиране.

Следствените действия по случая продължават, а потърпевшата се надява да си възстанови парите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    По същество
    И как всъщност деиства измамникът,или измамниците. А какъв е принципът на ДЕИСТВИЕ на посочения нов метод за измами? Някак не ми е ясно как хората биха могли да се претпазят в такава ситуация. А по въпроса за конкретната банка... За съжаление обаче не само тя работи така. Поне снимките от двата банкомат биха допринесли за изясняване на всичко,но стига само да бъде установено лицето на тях.
  • 4
    4
    Пенсия
    Който има пари в сметките се, да си ги мисли. Аз след малко отивам да си дръпна пенсийката. Нищо кратно на 10 не остава в сметката ми. "Парите под дюшека" не е загубило актуалност.
  • 14
    3
    Sdrty
    Спрете тези измами!!!!Парите си ги влагаме в банки.И там няма сигурност!Направете нещо!Каква е тази България?????Не можете да ни опазите влоговете!!!Иначе раклами, sms си?
  • 17
    2
    До Вълчева
    Какво е туй нещо българия, свърталище на измамници в лицето на всички така наречени управляващи до момента!!!!
  • 27
    1
    Вълчева
    В България банките не проявяват интерес да защитават клиентите си. Но в чужбина това не е така. Казвам го от опит. И да, те възстановяват всички пари на клиента, а после каква е тяхната политика спрямо извършителя, не зная. Опитът ми е с банка "Lloyds" Великобритания. Но това се дължи на факта, че тук законите се прилагат избирателно. Жалко!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари