Израелската армия представи план за евакуация на цивилни граждани

1
Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа
Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа Снимка: AP

Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа

Израелската армия представи план за "евакуация" на мирни граждани от "бойните зони" в ивицата Газа, предаде Франс прес, като цитира изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Съобщението беше направено преди очакваната израелска офанзива в Рафах - пренаселен град в южната част на палестинската територия, наричан от Нетаняху "последната крепост" на ислямисткото движение "Хамас", предава БТА.

Снощи израелските военни съобщиха, че на кабинета е бил представен "план за евакуация на населението от районите на бойните действия в ивицата Газа и предстоящия оперативен план". Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа, "за да се предотврати мародерството в северната ивица и други райони", се казва в съобщението, цитирано от ДПА. В краткото съобщение не бяха дадени никакви подробности.

В съобщението на израелските военни не се споменава изрично Рафах, където са струпани 1,5 милиона палестинци, търсещи убежище от сраженията в други части на изолираната крайбрежна зона. Нетаняху иска бързо да стартира плановете за военна офанзива в Рафах въпреки продължаващите преговори за прекратяване на огъня. Той заяви през уикенда, че ще свика кабинета в началото на седмицата, за да бъде разрешен оперативният план, отбелязва ДПА.

В международен план планираната офанзива срещу град Рафах, който е препълнен с бежанци, е силно критикувана. Дори съюзници като САЩ призовават Израел да прояви сдържаност. Въпреки това Нетаняху е твърдо решен да премине към настъпление в Рафах. Премиерът многократно е подчертавал, че ще бъде невъзможно да постигне военната си цел за елиминиране на "Хамас", ако в Рафах останат четири батальона на групировката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари