Израел засилва сухопътната операция

0
ООН предупреждава за колапс на "гражданския ред"
ООН предупреждава за колапс на "гражданския ред" Снимка: БГНЕС

ООН предупреждава за колапс на "гражданския ред"

Боевете в Газа бушуват за 23-ти ден, след като бойци на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Израел, убивайки най-малко 1400 души, предимно цивилни, според израелски официални лица. След атаката на 7 октомври министерството на здравеопазването в Ивицата Газа, управлявана от Хамас твърди, че над 8000 палестинци са загинали от безмилостните ответни бомбардировки на Израел, половината от които деца.

Ключовите събития от последните 24 часа:

ООН предупреди, че "гражданският ред" започва да се срива, след като хиляди хора разграбиха няколко от нейните складове и разпределителни центрове в централната и южната част на Газа, отмъквайки пшеница, брашно и други основни продукти. „Това е тревожен знак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици на война и плътна обсада“, каза Томас Уайт, ръководител на UNRWA в Газа, агенцията на ООН за палестинските бежанци. От началото на войната само 84 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа, в сравнение със средно 500 камиона на ден преди войната, показват данни на ООН.

„Нуждите на общностите са огромни, дори само за основно оцеляване, докато помощта, която получаваме, е оскъдна и непостоянна“, каза Уайт.

Още войски влязоха в Газа

Израелската армия съобщи, че е увеличила войските си в Газа през нощта, след като премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че войната ще бъде "дълга и трудна". Армията каза, че е ударила "над 450 терористични цели през изминалия ден", поразявайки "командни центрове, наблюдателни постове и пунктове за изстрелване на противотанкови ракети" на Хамас. Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че Хамас трябва да бъде принуден да преговаря за заложниците, според него "колкото повече огнева мощ и колкото повече удряме Хамас, толкова по-големи са шансовете ни да го доведем до момента, когато ще се съгласи на решение".

Въоръженото крило на Хамас заяви в неделя, че неговите бойци са участвали в "тежки битки" срещу израелските сили в Газа, след като израелската армия разположи повече сухопътни сили в палестинската територия. „Нашите бойци в момента водят тежки битки с картечници и противотанкови оръжия с нахлуващите окупационни (израелски) сили в северозападната част на Газа“, се казва в изявление на „Бригадите Езедин ал-Касам. В предишно изявление групата каза, че два израелски танка са се запалили, след като са били улучени от нейните бойци, което армията не е потвърдила.

Израелските сили продължиха да атакуват северна Газа с въздушен и артилерийски обстрел в неделя вечерта. Армията съобщи, че войските са "идентифицирали редица терористи, излизащи от тунел" близо до граничния пункт Ерез и "се изправиха срещу терористите, които убиха и раниха".

Размяна на затворници

Лидерът на Хамас в Газа Яхя Синвар заяви в събота, че организацията е готова за "незабавна" размяна на пленници с Израел. „Готови сме да сключим незабавна сделка за размяна на пленници, която включва освобождаването на всички палестински затворници от израелските затвори“, каза той в изявление. Според правозащитния Клуб на палестинските затворници в момента има около 5200 палестинци, държани в израелски затвори, от които 559 излежават доживотни присъди.

Връзката с Газа "се възстановява"

Рано в неделя имаше признаци за повишена интернет комуникация в Газа след около 36-часово прекъсване на мрежите и телефонният достъп, тъй като Израел засили бомбардировките си, съобщи глобалният мрежов монитор Netblocks в мрежата X. „Мрежовите данни в реално време показват, че интернет връзката се възстановява в #Ивицата Газа“, се казва в съобщението. Малко след 4:00 сутринта служител на АФП в град Газа каза, че е успял да използва интернет и да се свърже с хора в южната част на Газа по телефона.

Регионални последици

Иранският президент Ебрахим Раиси изтъкна в неделя, че продължаващото бомбардиране на Газа от Израел "може да принуди всеки" да действа, което се възприема като последното предупреждение, че конфликтът може да се разпространи в региона. „Престъпленията на ционисткия режим преминаха червените линии и това може да принуди всеки да предприеме действия“, написа той в X.

Откакто избухна войната между Израел и Хамас, Иран почти всеки ден отправя предупреждения за разрастващ се конфликт към своите заклети врагове Израел и САЩ, но изглежда желае да избягва пряка конфронтация, казват анализатори. "Иран не е заинтересован да влиза в тази война директно", прецени иранският журналист и експерт по международни отношения Хади Мохамади. С него е съгласна и Сара Базубанди, научен сътрудник в базирания в Германия Институт за близкоизточни изследвания GIGA. „Иранците показаха ясно от самото начало, че не искат пряко участие или конфронтация“, изтъкна тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари