Изпържиха млада жена с лъчетерапия в ИСУЛ

2
Боряна Димитрова направо е била убита по време на лечението си
Боряна Димитрова направо е била убита по време на лечението си

Млада онкоболна жена почина заради „изпепеляване" на вътрешните органи по време на облъчване. Вместо да бъде излекувана, Боряна Димитрова направо е била убита по време на лечението си. Тя е била пациентка на Клиниката по лъчетерапия в университетска болница „Царица Йоанна", по-известна като ИСУЛ, където от няколко години разполагат с възможно най-модерния апарат за тази цел. По неясни причини обаче, вместо 2 минути, както е редно, Боряна е била облъчена цели 40 минути - 20 пъти над нормата! Това е довело до нейната мъчителна смърт няколко месеца по-късно. За нелепата лекарска грешка съобщи преди дни сайта „Пик", а разследване на „Всеки ден" потвърди зловещите факти.

Боряна ходела редовно на гинекологични прегледи, заради проблеми с цикъла. За да не се реди по опашки пред кабинета на личния си лекар и след това да чака с направлението в ръка за ред при специалист, младата жена ползвала услугите на лекарка в частна клиника и си плащала прегледите. Специалистката предположила, че Боряна имала проблем с хормоните. Назначила й терапия, която за нещастие засилва растежа на туморите. Раковото образование било открито по-късно, при друг преглед в АГ-болница „Света София", където била оперирана.

Хирургическата интервенция минала успешно, тъй като заболяването било хванато във втори стадий на развитие. „Лекарите ни казаха, че операцията е минала добре, изрязани били всички ракови клетки и тя най-вероятно няма да се нуждае от допълнителна терапия", разказва Десислава, сестра на починалата преди няколко месеца онкоболна. За тяхно успокоение обаче, лекарите от „Света София" насочили пациентката за второ мнение в друга болница.

„Там един доцент с огромен стаж зад гърба си бе категоричен, че операцията е отлично направена, състоянието на сестра ми е много добро и има големи шансове да продължи живота си", допълни опечалената Десислава. Тя недоумява, защо въпреки това лекарите назначили 24 процедури лъчетерапия. Насочили Боряна към болница „Царица Йоанна", където те щели да бъдат направи с възможно най-модерния апарат у нас.

„Първото облъчване на сестра ми бе направена през юли 2014 г. Медици от екипа ни обясниха, че преди това апаратът известно време не бил използван, но отскоро пак започнали да работят с него", спомня си Десислава. По време на четвъртата процедура обаче настъпил неочакван обрат. Екипът имал проблем с настройването на машината и затова вместо 2 минути, колко трябва да продължи лъчението, я държали цели 40 минути. През цялото време медиците й казвали да не мърда, за да не засегнат други органи в тялото й. В резултат на опита им да нагласят апарата обаче, червата на онкоболната били буквално „изпепелени".

Известно време след това жената започвала да вие от болка и се наложило да я приемат спешно в „Пирогов". Навръх Новата 2015 година хирурзите там изрязали 60 см от дебелото черво и 12 см от тънкото. Това само временно облекчило състоянието й. Още през януари лекарите в спешния институт „Пирогов" били на мнение, че шансовете на младата жена за оцеляване са почти нулеви. Въпреки това започнали серия от коремни операции, с надеждата че все пак ще успеят да я спасят.

„Хирурзите ни обясниха, че червата на сестра ми буквално са се „ронели" докато ги отстраняват, толкова са били изсушени от облъчването", спомня си още сестрата на починалата онкоболна Десислава, която днес директно обвинява лекарите от „Царица Йоана" за смъртта на Боряна. Тя смята да потърси справедливост в съда, за да не бъде потулен случая и да не пострадат и други пациенти.

„Приживе Боряна твърдеше, че не е забравена, а съвсем целенасочено са я държали 40 минути, докато си поправят нещо по апаратура", казва в заключение опечалената сестра, която следващата седмица ще внесе и жалба в агенция „Медицински одит" към здравното министерство, за да се изясни случая.

Потърсени за коментар медиците от клиниката заявиха, че само тяхната шефка проф. Лилия Гочева може да коментира случилото се. Днес до 17 ч. тя е на дълго съвещание и обасни, че не може да говори. Лъчетерапевти от други две болници също отказаха да вземат отношение, след като се запознаха с казуса от репортер на „Всеки ден". Но си спомниха, че са се опитвали да се свържат с проф. Гочева през март и април, заради консултации на по-засукани случаи с техни пациенти. Тя обаче се била поболяла и не била ходила на работа два месеца. След като разбраха за инцидента с „изпепелената" пациентка, те предположиха, че националната ни консултантка по лъчетерапия е изживяла тежко инцидента и не изключиха това да е в основата на нейното дълго отсъствие.

„Всеки ден“ припомня, че апаратът за лечение на злокачествени заболявания функционира в Клиниката по лъчетерапия при университетска болница „Царица Йоанна - ИСУЛ" от 2013 г. Той е известна още като „2х2", тъй като фиксира тумора за 2 минути и след това го облъчва 2 минути. С по-старите технологии това отнема около 40-50 минути. Методът вече е приложен при десетки пациенти с различни карциномни локации, обясни от клиниката.

„Тази технология е въведена през 2009 г. в САЩ, лицензирана е през 2010 г. и за момента се счита за най-модерната в света", каза по време на официалното откриване на апарата проф. Гочева. Тогава тя бе категорична, че новото при този вид терапия е възможността лъчението да се насочва изключително точно към тумора, без да уврежда околната тъкан. Как се е стигнало до изпепеляването на вътрешните органи на пациентка обаче, тя така и не отговори до редакционното приключване на броя.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари