Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва идеи на съвременни творци в Русе

0
Проектът събира идеи на млади творци от пет държави, които си представят градския живот все по-близо до Дунав
Проектът събира идеи на млади творци от пет държави, които си представят градския живот все по-близо до Дунав

Проектът събира идеи на млади творци от пет държави, които си представят градския живот все по-близо до Дунав

Изложбата "Дизайн по Дунав" показва как урбанистите сближават хората в България, Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия с най-дългата река в ЕС. Тя разгръща теми като как се вписва Дунав в малките и големите градове по поречието, прекарват ли хората време там, какви дизайн решения отварят възможности за развлечение и туризъм на реката и как да опазим природата в града, разказват организаторите, съобщава БТА.

В Будапеща група ентусиасти отварят обществен плаж и няколко поколения граждани се къпят на обезопасен участък от реката. В София студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия планират маршрути, които обхващат природни резервати и археологически находища. В Словакия специален подслон позволява и през зимата да се наблюдава местната екосистема.

Идеите в изложбата варират от малки намеси, изпълнени с много ентусиазъм, до дългогодишни планове и фантастични предложения. Общото между всички е любовта към Дунав и мечтите за живот близо до водата. И във Виена, и в Будапеща, хората се къпят в Дунав. Навсякъде има места за отдих, събирания и фестивали.

Международната изложба може да се види на мястото на архитектурната инсталация "Реките на града - Русе" на кея, под Вития мост. Тя е подготвена от фондация "Колективът" и продължава дейностите им с младежи от професионалните гимназии в Русе. За втора поредна година по идеи на ученици беше построена архитектурна намеса на кея. Тази година изложбата "Дизайн по Дунав“ дава на младежите вдъхновение за следващия дизайн през лятото на 2023 г. Тогава те ще могат да приложат международните примери в своя град. Като част от мини фестивала "Дизайн по Дунав“ вече се състоя обучение за младежи по градоустройствени решения за сближаване на града с реката.

Фестивалната програма включва откриване на изложбата на 29 юли, след което посетителите могат да се насладят на акустичен рок и блус с китариста Радо Станчев, следван от диджей парти. На 30 юли, на мястото на изложбата ще има тематично парти "Groovy’s Finest - музикална разходка по Дунава" с вдъхновение от Белград, Братислава, Будапеща и Виена. Следващата събота, 6 август, е третото и последно събитие към фестивалната програма - "дизайнерско парти" с гост диджеи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Гост
    В с.Ценово, на изхода за Свищов, приветственият им надпис им е много по-хубав от този, с който се фукаха по кея местните ни величия. В ЦЕНОВО!!!!!!
  • 0
    1
    😊😊😯😯
    Дунава за Русенци е вития мост А Пенчо да направи поне едно добро докато е кмет ДА ОТВОРИ 😡ПРОСЕКА ЗА ДА СЕ СТИГА ДО ВОДАТА ЛИШИХА НИ от наи хубавото
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари