Изграждат първата жп магистрала у нас

0
По новата жп магистрала ще се движат нови влакове, развиващи поне 160 км/ч
По новата жп магистрала ще се движат нови влакове, развиващи поне 160 км/ч

По новата жп магистрала ще се движат нови влакове, развиващи поне 160 км/ч

Около 3,5 млрд. лв. са планирани за първата в България жп магистрала. Тя трябва да е готова до 2027 г. и да свързва линиите София - Бургас и София - Свиленград. По новата жп магистрала ще бъдат поставени т. нар. бързи релси, които позволяват движението на нови влакове, развиващи поне 160 км/ч.

До 2024 г. близо 2 млрд. лв. европейски и по-малка част национални пари ще бъдат инвестирани в модернизацията на жп линии и системи за управление на влакове. Около 1,5 млрд. лв. са по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. 732 милиона лева са по Механизма за свързване на Европа за периода 2014-2020 г. 205 млн. лв. са за два проекта по Националния план за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат усвоени до края на 2026 г., предаде NOVA.

По предварителен план първата жп магистрала от София до Бургас и до българо-турската граница трябваше да е изцяло завършена до 2024 г. Това обаче няма да се случи. Причината е тежкият участък на жп линията от София - Пловдив - от Елин Пелин до Костенец, която се изпълнява за втори програмен период, като участъци от него се прехвърлят за периода 2021-2027 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    123
    Държавата ще ги построи за да карат по тях ПИМК-а или Булмафиот маркет. Да си джиткат товарите и да дерат стотици милиони годишно.
  • 1
    3
    До -хмммм
    Тя неговата работа точно е като един Nick name или Миг-Ник във времето.Дойде,КуКу и Дзяк и чао да го няма като житен бегач.Иначе щяхме да летим от За Чавдар автобус ,билет до на Луфтханза самолет.През мостовете над Дунав.Абе поразвеселихме се с него за малко и чао.Върна се в гаража
  • 2
    2
    М-хмммммм,
    А тези железни коне ще спират ли и на гара Етрополе? За Nik Sabev питам!
  • 4
    1
    Пророкът
    И поп Еконтии със знаме ще бъде най отпред на локомотива като един вихрогон.Локомотива ще фърчиииии с двеста най малко,особенно край Бяла и след Мездра,Червен Бряг към Своге.Там релефа е точно за 160 км.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари