Издирват Паскал, очаква се Европейска заповед за арест

0
Соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал последно е бил видян преди 10 години
Соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал последно е бил видян преди 10 години

Соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал последно е бил видян преди 10 години

Соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал (63 г.) не бил задържан и за една минута. Агенти на ДАНС и инспектори от Комисията за за противодействие на корупцията (КПК) вероятно са го търсили на постоянния му адрес в хасковския квартал „Орфей“, където не е живял от 1999 г. Неговото обвинение е повдигнато задочно и той е обявен за издирване, информира Труд.

Очаква се прокуратурата да поиска от съда да издаде Европейска заповед за арест, тъй като последните данни за Паскал са, че живее в Гърция, а предпоследните – че е в Италия. Според местни сайтовете никой в Хасково или Свиленград не си спомня да го е виждал на живо от около 10 години.

Паскал е агентурното име на Николов от времето на „Държавна сигурност“. И след 10 ноември 1989 г. той продължава да сътрудничи на „реформираната“ Национална служба за сигурност (НСС), управлявана дори и от лица като Атанас Атанасов. Хасковлията се прочува с коронният си номер да приготви 15-20 ТИР-а с цигари в Гърция и Турция, да издаде 2-3 като таен агент, а керванът с останалите да мине, докато националната телевизия излъчва на живо репортажи от големия удар срещу контрабандата на българските спецслужби.

Очаква се в събота, прокуратурата, в отсъствието на Паскал, да внесе в Софийския градски съд искане за постоянен арест на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, както и на двамата жители на Хасково Марин Димитров – Иарата и синът му Стефан. Прякорът на бащата е от далечната 2009 г., до която бе изпълнителен директор на рибарската агенция (ИАРА) и се прочу със своята неподкупност. Той отказа рушвет от 150 000 лв. за купуване на два катера и после бе основен свидетел по делото срещу бизнесмена, опитал да внесе катерите и зам. вътрешния министър от ДПС Раиф Мустафа, сочен за посредник. Двамата бяха уличени при акция на току-що създадената тогава ДАНС и разбира се – оправдани от съда. Любопитно е също, че през 1997 г. Димитров е бил уволнен от полицията в Кърджали заради подозрения за връзки с местния бабаит Ерджан Рашид-Роко.

При акцията на ДАНС и КПК са били задържани трима видни жители на Свиленград, а после – пуснати без обвинение за участие в групата на Паскал. Това са Димитър Николов-Шопа, бивш митничар от кариерата и настоящ бизнесмен, Николай Петков – бивш шеф на митническия пункт Лесово и Стефан Марашев, пенсиониран началник на митницата в Свиленград.

Викат за изслушване Денков и шефа на ДАНС

Премиерът в оставка Николай Денков и шефът на ДАНС Пламен Тончев да бъдат първите повикани за изслушване. Това предложиха депутати на Тошко Йорданов от ИТН, който днес свика и ръководи първото заседание на Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. То продължи само 12 минути. По идея на Йордан Цонев другата седмица първите гости за изслушване трябва да повика Тошко Йорданов, а след това да бъдат приети и други предложения. Името на Асен Василев, което фигурира в заглавието на временната комисия, не бе споменато.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари