Избраха най-красивата банкнота на 2017 година

0

Банкнотата от 10 швейцарски франка бе определена за най-красивата в света за 2017 г., предаде Франс прес.

Признанието идва от Международното дружество за банкноти - асоциация на колекционери и специалисти, чиято цел от 1961 г. е да насърчава и стимулира изследванията на банкнотите по света. Всяка година асоциацията връчва наградата Банкнота на годината.

Банкнотата от 10 швейцарски франка, отпечатана от Швейцарската национална банка, беше избрана за най-красива в света и през миналата година. Тя има златист оттенък, а върху нея са изобразени деликатните ръце на диригент. Банкнотата е добре защитена от фалшификации.

В надпреварата за престижното отличие участва също банкнотата от 10 лири на Шотландската кралска банка с изображение на Мери Самървил върху нея. Самървил е шотландска изследователка, писателка, енциклопедист, математик и астроном. 

В борбата за престижната титла участваха и 10-доларовата банкнота на Канадската банка със своя ослепителен лилав оттенък и банкнотата от 7 долара на Островите Фиджи в чест на нейния 7-членен ръгби отбор, който поднесе на страната първия олимпийски медал в историята й. 

В битката се включиха и банкнотата от 100 норвежки крони с драка (кораб на викингите) върху нея и банкнотата от 40 франка на Централната банка на Джибути с акула на фона на многоцветни корали. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари