Избраха бивш министър за член на Върховния църковен съвет

0
Кристиян Кръстев
Кристиян Кръстев

Прочулият се в медийното пространство като министър иподякон Кристиян Кръстев, шеф на транспорта в служебното правителство на Марин Райков, беше избран за член на Върховния църковен съвет. Това съобщи православният сайт "Двери".

С избирането му за член от квотата на миряните министър иподякон ще има достъп до финансовите дела на родната църква. Върховният църковен съвет (ВЦС) представлява консултативен орган към Светия синод.

Членовете му според устава на БПЦ проверяват бюджетите и отчетите на църквата, митрополитите, ставропигиалните манстири, патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Следят за случващото се със сметките на духовните училища. След това събраните данни трябва да ги представят за утвърждаване от Светия синод.

До решението се е стигнало на едно от заседанията на синода през изминалата седмица, поясняват от църковните среди. Нов състав на ВЦС е бил избран, защото е изтекъл мандата на стария.

Така за председател е бил преизбран настоящият ловчански митрополит дядо Гавриил. Няма промяна в членовете от квотата за духовниците в него.

На постовете си остават Мина Минчев от столичния храм "Св.Неделя" и Александър Величков от "Св.Кирил и Методий" в София. Нови са единствено миряните, а именно Кръстев и Радомир Чолаков, който е юрист от Пловдив.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари