Симеон Втори - "цар" на българите, но не и във Враца!

0
Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните
Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните Снимка: novinite.bg

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите.

"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си, обясни викария на Врачанската митрополия епископ Киприян. - Освен това ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни т. г."

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха на тържествата в Плиска и Варна за тържествата послучай 1150-годишнината от покръстването на българите. Половината от митрополитите у нас също не бяха на литургията, която отслужи патриарх Неофит в голямата базилика в Плиска. Според осведомени все още не е ясно дали всички владици ще подкрепят окончателното решение за Симеон след като огромна част от обществото у нас изрази несъгласие с позицията на църквата.

Изчаквателната позиция на Калиник е изненадваща за клира на Врачанската епархия, който си спомня за топлите до неотдавна отношения между владиката и Симеон Саксгобургготски. Врачанският митрополит неизменно присъстваше на всички служения с него в храмовете след завръщането му от Мадрид и го подкрепи публично за решението му да влезе в политиката. Докато Симеон бе премиер Калиник неизменно бе до него при всичките му посещения във Врачанско, независимо по чия покана е идвал.

Източник: utroruse.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари