Изборният кодекс не бил създаден за гласуване в пандемия

0
Още по-малко за гласуване в чужбина, заяви Димитър Иванов - координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори
Още по-малко за гласуване в чужбина, заяви Димитър Иванов - координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори Снимка: БГНЕС

Още по-малко за гласуване в чужбина

"Изборният кодекс не е създаден за гласуване в условия на пандемия, още по-малко за гласуване в чужбина".

Това каза пред БНР Димитър Иванов - координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори. Той подчерта има значение и обстановката в приемащата страна, в която се провеждат изборите:

"Координирам Мрежата на българските изборни доброволци по света от 2014-а година и имаме поглед в над 120 места на 5 континента. Навсякъде доброволците ни съобщават, че положението е много неясно".

Иванов даде пример със страни като Австралия и Нова Зеландия, където има двуседмична карантина, а това ще направи невъзможно придружаването от представител на България до изборните секции на пристигналите с дипломатическата поща бюлетини.

Като основен проблем Димитър Иванов посочи ограничението, наложено от Изборния кодекс - до 35 избирателни секции за страни, които са извън Европейския съюз:

"Това е проблем, за който не се предлага решение, а ще е акутен в страни като САЩ и Великобритания. ... Традиционно във Великобритания около 20 хиляди български граждани - това прави средно 500-600 човека в секция. В Лондон - над 1000 души в секция".

"Имаме нужда от сериозно отношение на държавата към тези проблеми", заяви още Иванов и добави, че Мрежата на българските изборни доброволци се е утвърдила като постоянна изборна администрация и хората са обучени, "но топката е в държавата":

"Трябва да се гласува доверие на местните български общности, министърът на външните работи да упълномощи за свой представител доброволец от местната българска общност. Има прецеденти в това отношение, въпросът е дали държавата ще гласува доверие на собствените си граждани".

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Иванов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари