Румен Радев: Най-важното днес е да се гласува масово

0
Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес
Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес

Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес

Скандалът с изборните машини повдига въпроси за кадровата политика на управляващите, тъй като заместник-министърът на електронното управление и заместник-председателят на ДАНС, които са пряко замесени в него, са назначение на управляващите, посочи президентът

Гласувах за развитието на София като модерна европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да видим. Най-важното днес е да се гласува масово, да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас. Това заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас на изборите за общински съветници и за кметове, които се провеждат днес.

В отговор на журналистически въпрос за решението на ЦИК да отмени машинното гласуване държавният глава посочи, че уважава решението на избирателната комисия като независим орган, а дали е правилно и законосъобразно ще реши съдът.

„Този случай повдига някои интересни въпроси относно кадровата политика на управляващите“, каза още Румен Радев и допълни, че заместник-министърът на електронното управление, и заместник-председателят на ДАНС, които са пряко замесени в разразилия се скандал, са назначение на управляващите. Относно публикуването на доклада на агенцията, довел до решението на ЦИК, президентът напомни, че ДАНС е подчинена пряко на Министерския съвет и лично на министър-председателя.

„Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес, затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите зад този акт“, посочи държавният глава.

Всеки парламент се ангажира с промяна на Изборния кодекс, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за появили се призиви и коментари за нуждата от промени в изборното законодателство.

„Дали трябва да има промяна - явно трябва да има. Но възстановяването на доверието в изборите изисква комплексни усилия на редица институции“, каза още президентът. Той припомни и че през декември м.г. е наложил вето на последната промяна на Изборния кодекс, която на практика обезсмисли машинното гласуване, защото наистина превърна машините в печатащо устройство. Тогава се намери стабилно мнозинство, което да отхвърли ветото, припомни държавният глава.

Румен Радев определи като интересни призивите на партии и хора, които се надпреварват да орязват правомощията на президента, но днес му измислят нови. „България е правова държава, а в правовата държава законът стои над всички“, посочи той и допълни, че законът ясно описва правомощията и отговорностите на всяка институция в изборния процес.

„Всяка институция трябва да изпълнява отговорно и пълноценно своите правомощия, а не да прехвърля на други да ѝ свършат работата и да носят нейната отговорност“, каза още Румен Радев и подчерта, че това е залогът за развитието ни като нормална европейска държава.

Дори и привидно най-благородната инициатива не може да оправдае погазването на Конституцията и на Договора за функциониране на ЕС. Така президентът Радев отговори на журналистически въпрос за сезирането на Конституционния съд във връзка с новите енергийни вноски върху вноса и транзита на природен газ през България и последвалите коментари на представители на министерски съвет. По думите му подобни внезапни хрумвания без никакви разчети водят до несигурност и хаос, до самоизолацията ни в европейското семейство, отклоняват ни и ни отдалечават от европейските принципи и норми. „Изправят пред заплаха структуроопределящо дружество като "Булгартрансгаз" и ние сме длъжни да го защитим“, допълни още президентът Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари