Избирателите в Русенска област се стопиха с 9 000 души

0
В община Русе броят им също е намалял с около 3500 души
В община Русе броят им също е намалял с около 3500 души Видео: Русе Медиа

Близо 9000 по-малко избиратели в Русенска област в сравнение с последните избори за национален парламент има в избирателните списъци за вота за Европейски парламент.

В община Русе броят им също е намалял с около 3500 души. Изборите на 26 май, неделя, ще започнат в 7 часа и ще приключат в 20 часа.

По предварителни списъци в областта гласоподавателите са 206 051, като по общини се разпределят по следния начин: Борово – 5093 души, Бяла – 12 004, Ветово – 11 440, Две могили – 7743, Иваново – 7221, Русе – 148 464, Сливо поле – 9390 , Ценово – 4696, съобщи председателят на РИК - Русе Мирослава Маркова, предава Русе Медиа.

Общият брой на секциите към момента е 325, като 3 са подвижни – две от тях са в Русе, а една е в Бяла. За община Русе броят на секциите е 212, като към тази бройка са включени и двете подвижни секции. Предстои да се уточнят и допълнителните секции, които се разкриват в лечебни заведения, старчески домове и др.

В Русенска област също ще има машинно гласуване, като машините ще пристигнат ден преди изборите – на 25 май. Те са общо 95, като 64 от тях ще бъдат в община Русе – основно в училища, детски градини, пенсионерски клубове. На сайта на ЦИК, както и на интернет страницата на Районната избирателна комисия всеки гражданин може да провери в коя секция ще гласува и съответно дали в нея ще има опция за машинно гласуване.

За Русенския избирателен район са доставени 238 000 бюлетини, които днес ще бъдат раздадени на съответните общини.

До момента има подадени 5 жалби. Едната оспорва решение на Районната избирателна комисия пред ЦИК относно назначаването на секционните избирателни комисии в община Две могили. ЦИК е потвърдила решението на местната комисия. Вчера е постъпила жалба за разпространението на агитационни материали на непозволено място, след което незабавно с решение на РИК са предприети действия за премахването им.Останалите жалби са отхвърлени като неоснователни.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари