ИВСС: Дело за кражба на дограма се е точило 24 години

0
Накрая съдът го е прекратил поради изтичане на абсолютната му давност
Накрая съдът го е прекратил поради изтичане на абсолютната му давност Снимка: Лекс

Дело за кражба на дограма е продължило 24 години, отчете Инспекторатът на ВСС /ИВСС/ в доклада си за проверените за първото тримесечие на 2020 г. дела, при които има нарушения на правото на разглеждане и решаване им в разумен срок.

Делото за кражба на дограма, на стойност 20 хил. лв. е образувано през май 1995 г. и е продължило 24 години 5 месеца и 26 дни. Приключило е през октомври 2019 г. с решение на Софийския градски съд, който го е прекратил поради изтичане на абсолютната му давност.

Досъдебната фаза на производството, която се води от прокуратурата, е продължила общо 13 години, 10 месеца и 11 дни. "Разследването е било неефективно, неритмично и недобре организирано. Делото десет пъти е връщано за допълнително разследване, от които девет пъти преди внасянето му в съда - от прокурора на разследващите органи", посочват от Инспектората на ВСС.

В съдебната фаза делото се е забавило 10 години, 5 месеца и 23 дни.

Освен това дело инспекторатът е установил още три, при които забавянията са съответно 16, 15 и 14 години. Останалите установени забавяния по делата са най-често между 5 и 9 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари