Ивет Горанова се класира за финала на Световното първенство по карате

0
Олимпийската ни шампионка елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга
Олимпийската ни шампионка елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга Снимка: Ivet Goranova / Facebook

Олимпийската ни шампионка елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова постигна пет поредни победи, а на полуфиналите елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга (Украйна) и се класира за финала на Световното първенство по карате в унгарската столица Будапеща, информира БТА.

В категория 55 килограма "кумите" Горанова спечели в драматичен двубой срещу вицешампионката от Токио Терлюга с 6:4 в повторение на финала на олимпийските игри в японската столица преди две години.

Срещата беше изключителна във всяко едно отношение. Българката водеше с 5:4 минута и 17 секунди преди края, когато играта беше подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и Терлюга спечели с 14:11. От българския щаб подадоха веднага контестация заради съдийската грешка с времеизмерването, която беше уважена и срещата беше подновена при 5:4 минута и 17 секунди преди края. Горанова спечели още една точка и победи Терлюга с 6:4, за да достигна до срещата за титлата.

"Това беше най-дългата, най-интересната среща на шампионата. Тя се играеше само от всички татамита и всички гледаха само тях двете. Беше изключително драматично, но Ивет показа страхотен характер и спечели", разказа треньорът в националния отбор Борислав Иванов.

Преди достигането си до полуфиналите българката, която е бронзова медалистка от последните два шампионата на планетата, се наложи на старта над Мадина Садигова (Азербайджан) с 2:1, след което преодоля и Асма Чариф (Франция). В третия си двубой българката победи Циу-Пин Ку (Тайван) с 6:0, а после спечели и срещу Фатеме Саадати (Иран) с 1:0.

На финала в събота Ивет Горанова ще спори за златото с представителката на Турция Туба Якън, четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално.

В категория над 68 кг Александра Стублева загуби в първия кръг с 4:6 от Лейла Борхали (Иран).

При мъжете Тодор Нестев (60 кг) постигна две победи - над Расмус Абилдгаард (Дания) с 2:1 и над Джоби Уилсън с 9:1, след което отстъпи на Абдел Али Жина (Мароко) с 0:2.

Александър Стефанов (75 кг) загуби на старта от Енес Булут (Турция) с 3:8, Симеон Стойчев (84 кг) претърпя поражение от Мохамед Аслуви (Либия) с 1:2, а при над 84-килограмовит Роберто Петров победи в първия кръг Константин Будуи (Румъния) със 7:1, след което отстъпи с 0:8 от Алексей Водчиц (Беларус).

На "ката" Пеньо Пенев постигна победа и загуба.

Световното първенство продължава с българско участие в петък отборно "кумите" мъже и в събота с финала на Ивет Горанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари