Иван Стойнев: Истанбулската конвенция ще действа в България и без да е ратифицирана

0
Конвенцията няма връзка с признаване на каквито и да е екстравагантни тези, допълни той
Конвенцията няма връзка с признаване на каквито и да е екстравагантни тези, допълни той Видео: NOVA

Според Орлин Колев не може да имаме главен прокурор, който да е с напълно орязани правомощия

Истанбулската конвенция ще действа и в България, независимо, че не е ратифицирана от страната ни. България е подписала, но не е ратифицирала Истанбулската конвенция, която е акт на Съвета на Европа. Това обясни доц. Иван Стойнев, преподавател по Европейско право в СУ „Климент Охридски” в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Тя ще действа по институционалните въпроси, наказателно-правното сътрудничество – България да може да издава европейска заповед за насилие над жени, въпросът за забрана за връщане на лица, които са обект на домашно насилие към държави извън ЕС. Това са областите, в които Истанбулската конвенция става действащо право на територията на България.

Конвенцията няма връзка с признаване на каквито и да е екстравагантни тези. Тя се отнася само за отношенията между мъже и жени в личните им взаимоотношения”, каза доц. Стойнев.

Според Орлин Колев, доктор по Конституционно право и член на Комисията за защита от дискриминация всеки един акт, който е в защита на гражданите, трябва да се адмирира.

Част от мотивите на Конституционния съд, (който определи, че документът противоречи на Конституцията ни), са за възприятието на пола, за социалната роля на пола. Има един нюанс, имаме подобна уредба, която води до такъв извод – това са мотивите на КС, че противоречи на българския основен закон”, обясни Колев.

Относно промените в Конституцията, които се разглеждат, той обясни, че е нужно идеите да се прецизират. „Има сфери, в които може да се изпълняват същите функции от ВСС. Не може да имаме главен прокурор, който да е с напълно орязани правомощия”, допълни Орлин Колев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари