Иван Кюркчиев: Никога не съм имал амбиции да ставам шеф фестивала в Русе

3
Имах амбиции само да помогна на фестивала
Имах амбиции само да помогна на фестивала

„Никога не съм имал амбиции да ставам шеф на фестивала „Мартенски музикални дни“, а само на Русенска опера. Имах амбиции само да помогна на фестивала“

Това заяви директорът на Русенска опера Иван Кюркчиев, който е и общински съветник от ГЕРБ, предаде Русе Медиа.

Той участва в специална пресконференция заедно с и.д. общински ръководител на партията и председател на групата общински съветници Бедрос Пехливанян и директора на Русенския театър Орлин Дяков, който също е общински съветник.

Иван Кюркчиев разказа за предисторията на скандала около ММД – бил е извикан от предишния кмет Пламен Стоилов преди 7-8 месеца, който поискал да направи програмен съвет за фестивала. Идеята била да се разрешат натрупалите се проблеми през последните 8 години и да има една хубава програма за 60-годишнината, която да се насочи и към младежката публика. Да не са едни и същи имена, без обаче Стоилов да посочи конкретно кого има предвид, и програмата да бъде по-разнообразна, с пълни зали.

„Захванах се много сериозно да звъня на състави, с които съм работил, и през лятото бяхме готови с Ани Сипос /началникът на отдел „Култура“ – б.а./. Кметът Стоилов искаше програма с крайни цени и ние го направихме. На предпоследната сбирка на съвета през август Ива Чавдарова донесе програмата си, но без цени. А това беше изричното изискване на кмета, защото виждал цените едва в последния момент и не знаел как да реагира. Миналата седмица новият кмет Пенчо Милков ме извика сутринта, защото трябваше вечерта да представим програмата пред обществеността. Дойде и Ива Чавдарова с диригента Емил Табаков и отново със същата програма без цени. Аз съм човек, който може да прави компромиси, попитах какво ще стане със съставите, които вече съм уговорил, те не са случайни, а съм успял да намаля цената им дори с 30 %. В крайна сметка очаквах да направим една съвместна програма, а се направи само тази на Ива“, обясни Иван Кюркчиев.

Той изрази огорчението си, че всички реномирани състави, които е включил в своя проект за програма, ще бъдат отказани, и това не е добре за Русе и България. Кюркчиев заяви още, че до този момент никой от общината не изпратил  писма на тези музиканти, за да ги информира, че няма да участват в русенския фестивал.

По-късно, от официално прессъобщение на ГЕРБ, стана ясно, че е напуснал новия програмен съвет, сформиран от кмета Пенчо Милков – „поради скандалните отношения и така развилите се събития, тъй като е огорчен и от факта, че шепа хора очакваха новия кмет със скандал на бюрото му. И вместо от двете програми да бъде взето най-доброто, уви, ще се реализира само и единствено програмата на г-жа Ива Чавдарова, което няма да добави стойност към кръглата годишнина“.

Самият Кюркчиев пред Русе Медиа потвърди напускането си, като заяви, че иска да се концентрира само върху работата си в Русенска опера.

Своето становище изрази и Орлин Дяков, според когото след този скандал авторитетът на ММД ще трябва да се възстановява поне 5 години. „Ситуацията е безкрайно неприятна, получи се нещо като „Левски“ - ЦСКА.  Не бива политиката да се намесва в стратегията на културата, ММД трябва да има някаква промяна. Идеята на фестивала като събитие е да показва всеки път различни неща, а тук невинаги е така за съжаление. Трябва да се търси компромис“, заяви Дяков.

Той коментира и темата за бюджета на ММД.

„Винаги е постфактум, приемаме го, когато вече не можем да реагираме. А всеки проект си има бюджет. Между двата проекта – на Кюркчиев и Чавдарова, има 120 000 лв. разлика. До момента никога не е представян отчет на хонорарите като разбивка, а само като процент“, каза още Дяков.

Бедрос Пехливанян обяви, че групата на ГЕРБ ще постави темата за фестивала на сесията на местния парламент в края на декември с конкретни въпроси. Ето и част от официалната им позиция:

„След събитията от последните седмици и променения еднолично от кмета Пенчо Милков програмен съвет, русенци трябва да знаят какво им беше отнето. А именно: гостуване на доказано един от най-добрите виолончелисти в света – Лука Сулич (който при създалата се ситуация се отказа); Радиооркестъра на Киев; оркестъра Франческо Чилеа с премиерна програма за България; Берлинския камерен ансамбъл от Щадскапеле Берлин; оркестър Метрополитън, съставен от най-добрите музиканти на Букурещ; бароковия оркестър на Венеция; Пражката филхармония с майсторски класове за цигулка и пиано; квинтета на Арена ди Верона в две части, като в първата са включени барокова и класическа музика, а във втората – оригинални костюми от Арена ди Верона на операта „Аида“ – шоу за младата публика в допълнение с майсторски класове за тромпет, валдхорна и цугтромбон. Музиканти на такова световно ниво не са били никога на сцената на „Мартенски музикални дни“!!!, а 60-тата годишнина на фестивала можеше да е един прекрасен повод това да се случи. Вместо това, русенци и гостите на града ще се задоволят с почти същата програма като миналите години, която иначе е чудесна, но голяма част от музикантите присъстваха в афиша и на 59-тото, 58-тото, 57-тото и т.н. издания на Международния фестивал. Някои ще кажат – традиции, други – липса на мениджърски позиции…

В същото време беше позволено с лека ръка от програмния съвет не просто да се извадят доказани в музикалните среди имена като това на Йордан Камджалов, Димитър Косев и Сунай Муратов, но и да бъдат публично обиждани. В навечерието на тази кръгла годишнина, това е срам за иначе европейския Русе. Едновременно с това от програмния съвет бяха извадени имената на Мариан Савов, Ирена Петрова, Анна Сипос, които свършиха най-тежката административна работа по новата програма.

В началото на този мандат заявихме, че ако новоизбраният кмет г-н Пенчо Милков и общинските съветници имат волята да продължим да надграждаме постигнатото, да работим в полза и близо до хората, ГЕРБ категорично ще подкрепя добрите инициативи за Русе и русенци. Но нашата група ще е и коректив на предложения като това за отбелязването на 60-тата годишнина на фестивала по начин, който не приляга на Русе и не просто връща града ни назад в миналото, а смачква всеки опит за новаторство в града на свободния дух“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари