Иван Костов: Най-накрая имаме премиер, който не ползва мутренски жаргон

1
Костов призова критиците на управлението да замълчат и да дадат поне 100 дни толеранс на новата власт
Костов призова критиците на управлението да замълчат и да дадат поне 100 дни толеранс на новата власт Снимка: БГНЕС / Архив

"Виждам една положителна промяна – говореното на тези хора е друго, в сравнение с това, на което бяхме свикнали през тези 12 години. Това не е езикът на улицата, това не е мутренският жаргон, не е онова бабаитско поведение, което няма място в държавните институции".

Това каза пред "Дарик радио" бившият премиер Иван Костов по адрес на новите управляващи в страната, предаде Mediapool.bg

"Тези, които управляват сега, могат да правят грешки, но езикът им е друг, думите и поведението им са други. Може да не сме съгласни с министър-председателя, но той взима отношение и говори със съдържателни слова, не ни праща в някакъв уличен сленг, да се чудим какво да мислим", допълни бившият премиер.

Костов призова критиците на управлението да замълчат и да дадат поне 100 дни толеранс на новата власт.

"Има една особена грозна суета в българските интелектуалци – те трябва да скочат веднага на врата на политика, който управлява и да кажат защо той е много глупав, защо не разбира и прави грешки. И по този начин да кажат колко те са велики. Неизчакали и 100 дни и се нахвърлят върху управляващия политик. Това е много грозно качество – такъв авторитет на мой гръб кой ли не си натрупа, но това е грозно поведение и нелепица", посочи бившият премиер.

По думите на Костов обаче Кирил Петков не е прав като казва, че щом всички ги атакуват, значи са на прав път.

"Не е точно така, защото когато го атакува опозицията е на прав път, но когато го атакуват хора съмишленици, тогава е съвсем друго. Трябва да може да направи тази разлика", добави той.

Бившият премиер разкритикува настоящия заради предадения на прокуратурата списък с корумпирани лица. Според него не е трябвало Петков да прави подобни списъци.

"Винаги в миналото, когато съм бил призоваван да направя подобно нещо, съм си давал сметка, че нещо подобно може да се завърти. Трябва да се мисли един-два хода напред – лесно беше да се предвиди какъв е отговорът на прокуратурата. И така колелото отново е в изпълнителната власт, но прокуратурата е в активна позиция, защото МВР сега ще трябва да отговори има ли данни за престъпления", посочи Костов.

Той добави, че всички минуси отиват в изпълнителната власт отново. И всички ще започнат да го повтарят това, забравяйки нещо много важно, че прокуратурата има разследващи функции, каза още Костов.

Ново искане за оставката на Гешев ще разобличи докрай този ВСС

По повод решението на Конституционния съд, че правосъдният министър има право да внася искане за дисциплинарното уволнение на главния прокурор Костов подчерта, че това не е разчистило пътя за отстраняването на Гешев от поста, защото този ВСС или ще затъне в процедурни хватки, спорове и отлагания или ще откаже да разгледа по същество.

"Цялото това мнозинство във ВСС или не познава фундаментално закона на страната, не познава действието на Конституцията или са зловредни и са част от някаква организирана група, която защитава определено статукво в съдебната власт", каза той и добави, че залага по-скоро на второто, защото не може да допусне, че до такава степен магистратите в кадровия орган не познават Конституцията. Повод за думите му е това, че преди решението на съда ВСС отказа да разглежда искането, което тогава беше внесено от служебния министър на правосъдието и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов.

След решението на КС Костов постави въпроса кой ще има доверие вече в решенията на ВСС, защото е орган, действал срещу основния закон.

"Кой трябва да каже основателно ли е искането на министъра на правосъдието? Органът, който съвсем скоро е действал срещу Конституцията на страната. Този орган, като се произнесе, ще имате ли доверие на това, което той ще отговори? Кой в България ще вземе за чиста монета което и да е становище на господата от мнозинството на ВСС?", попита още бившият премиер.

По адрес на настоящия състав на ВСС Костов каза още: "Ако искаме наистина да има реформа и наистина да се изчисти държавата от такива хора, трябва да се постави така въпроса – тези хора урониха тежко престижа на съдебната, те имат ли право да са магистрати в бъдеще? Така поставям аз въпроса, ако говорим за истинска реформа в съдебната власт".

Според него обаче правосъдният министър няма да сгреши, ако внесе в този ВСС искане за предсрочното освобождаване на Гешев. Министър Надежда Йорданова вече направи заявка, че ще се възползва от възможността и ще внесе искане.

"Изглежда на пръв поглед, че ще сбърка, ако внесе това искане, което е предварително обречено, вероятно в този ВСС. Мисълта е дали няма да е по-благоразумно да го внесе в следващия ВСС. Но според мен много добре ще направи министър Йорданова, ако го внесе сега това искане. Ако те затънат в процедурни разправии и отлагат, те още по-силно ще се разобличат. Министърът трябва да притисне тези хора до стената, за да ги разобличи докрай. Много хора говорят, че те са част от организирана престъпна група – аз няма да стигна дотам, но тези хора трябва да бъдат разобличени докрай, за да могат утре да бъдат освободени от следващия ВСС като магистрати. Просто да отидат да си търсят хляба другаде", смята бившият премиер.

Той обаче призна, че докато тече това разобличение, "другата страна печели време, но тя ще печели време и ако се изчака есента нов ВСС да се произнесе по едно искане на правосъдния министър".

Костов добави, че не очаква мнозинството в съдебния съвет да промени позицията си по отношение на Иван Гешев. "Всеки един от тях трябва да знае, че в очите на българските граждани са загубили всякакъв авторитет. Ще се радвам много, ако някой от тях дойде на себе си и разбере в какво се е овъртолил. Там има мнозинство на тежко обвързани хора, които не могат да действат съобразно собствената си воля", подчерта той.

"Гледам, че се говори за война между институциите – каква война има?!? Министърът на правосъдието, получавайки сигнали внася искане до ВСС. Това е изцяло в неговите конституционни правомощия. За никаква война не може да се говори тук", каза още бившият премиер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    любопитен
    Направо умрях от смях. Най-корумпирания премиер в исорията на България категорично се произнася. Този преподавал политикономия на социализма. Алооо, дане би Царя да използваше мутренски жаргон? Където не можеш и на малкото му кутре да стъпиш? Или може би Станишев използваше мутренски жаргон?? Или Орешарски??? Костов, по-добре се скрий в миша дупка и не си показвай носа извън дупката, че почва отново да смърди. Дори и "достойните" ти наследници Бойкикев и генерала няма да оправят вонята от теб.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари