Иван Костов: Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм

1
Според него македонците се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция
Според него македонците се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция Снимка: Дарик радио, архив

Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки се на съседските политици

Перченето на ВМРО няма даде резултати. Тази коментира бившият премиер на България Иван Костов (1997-2001) в интервю за радио "Дарик".

Проблемът на Северна Македония не е с България, а с Европейския съюз - и тази позиция би трябвало да защитава българското правителство, когато води преговорите за началото на интеграционния процес на Скопие в ЕС.

"Преговорите трябва да продължат, но с променен фокус. Не трябва да поставяме условие за изпълнение. Трябва да поискаме създаването на пътната карта в отделна глава, която Македония ще се задължи да изпълни като условие за членство в ЕС. В Скопие имат проблем с ЕС, а не с нас, и те трябва да го решат, ако искат да бъдат приети. България имаше същите проблеми с реформите. Тези проблеми бяха решени въпреки силната съпротива на посткомунистическото мнозинство.

Според него, каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват.

И той назовава причината за това. Тежките дефицити и зависимости, които имат и които са наследени от комунистическото минало на общата държава Югославия.

"Незанитересовано безразличие", така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем.

Според него македонците се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

Костов препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари