Иван Демерджиев: Има много пътища да се постигне съдебна реформа без да се пипа Конституцията

0
България няма много време, за да си позволи лукса да не наложи върховенството на правото, отбеляза вътрешният министър
България няма много време, за да си позволи лукса да не наложи върховенството на правото, отбеляза вътрешният министър Снимка: БГНЕС

България няма много време, за да си позволи лукса да не наложи върховенството на правото, отбеляза вътрешният министър

"Ако някой каже, че единствената възможна съдебна реформа е конституционната, аз съм готов веднага да опонирам, тъй като има много пътища, по които да се постигне съществена съдебна реформа без да се пипа Конституцията." Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Панорама“ по БНТ, предаде БТА.

Казвам го, защото ако чакаме промяна в Конституцията, рискуваме да загубим още много време. България няма много време, за да си позволи лукса да не наложи върховенството на правото, да не осигури реална борба с корупцията“, отбеляза той.

Стискам палци България да има правителство, но не очаквам да се получи правителство на компромиса, очаквам правителство, което може да даде тласък на България и да я придвижи напред, посочи Иван Демерджиев. Нямам нито оферта, нито амбиция да бъда част от такова правителство, заяви той.

Ние като служебен кабинет нямаме пълните възможности за това, защото нямаме зад гърба си Народно събрание. Многократно сме протягали ръка към Народното събрание, за да помогне на България, за съжаление дотук не сме чути достатъчно ясно. Надявам се този парламент да ни чуе и да се занимае със законодателна дейност. Ключово важно за България е да бъдат приети законопроекти, немалко на брой са тези, които задължително трябва да бъдат приети“, отбеляза Иван Демерджиев.

Той отбеляза, че законопроектите, които се намират в Плана за възстановяване и устойчивост, са комуникирани с ЕК и със Съвета на Европа. Много подробно, стъпка по стъпка беше разписано съдържанието на тези проекти, минимално необходимото съдържание, за да се постигнат целите, а те са върховенство на правото и съдебна реформа, каза още вицепремиерът. Според него законопроектите не са достатъчни стъпки, за да се завърши този процес, но са решителни стъпки и партньорите ни от Европа очакват да ги направим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари