Михаил Екимджиев: Конституцията е спазарена в позорната сглобка

0
В Асоциацията на прокурорите са протежета, аватари на Гешев и Цацаров. Не може да се очаква от тях съдействие за реформа, заяви адвокатът
В Асоциацията на прокурорите са протежета, аватари на Гешев и Цацаров. Не може да се очаква от тях съдействие за реформа, заяви адвокатът Снимка: БГНЕС

В Асоциацията на прокурорите са протежета, аватари на Гешев и Цацаров. Не може да се очаква от тях съдействие за реформа, заяви адвокатът

За поставяне на прокуратурата под пълен политически контрол предупреди в ефира на БНР председателят на Асоциацията на прокурорите в България и окръжен прокурор на Плевен Валентин Николов.

Това, което касае прокуратурата, няма да се отрази толкова на самата прокуратура, колкото на всички български граждани, смята той относно промените в основния закон.

Част от текстовете предвиждат драстично орязване на правомощията на прокуратурата, посочи Николов, който развенчава мита за българската прокуратура като "съветска прокуратура".

Фигурата се изпразва от съдържание – от определян като всесилен главен прокурор до прост администратор, коментира още окръжният прокурор на Плевен.

Друг същностен проблем според Валентин Николов е "поставянето на прокуратурата под пълен политически контрол", защото 6 от 10 члена на прокурорската колегия във ВСС ще се избират от парламента, а главният прокурор е член на съвета по право. Така остават само трима прокурори, които излъчва професионалната общност.

Независимостта на прокуратурата не е самоцел или привилегия, категоричен е председателят на Асоциацията на прокурорите.

В Асоциацията на прокурорите са протежета, аватари на Гешев и Цацаров. Не може да се очаква от тях съдействие за реформа.

Това мнение изрази адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев.

"Тези хора не просто не са заинтересувани. Те са в зоната си на комфорт в това прокорупционно статукво", каза Екимджиев.

Според него главните прокурори безсрамно са търгували с прокуратурата в интерес на партии и в частни интереси, затова прокуратурата трябва да бъде подчинена на обществения интерес:

"Вразумена, очовечена, европеизирана и в някаква степен накарана да работи в полза на хората."

"Конституцията е спазарена. Спазарен е нов, тежък компромис с първоначалния замисъл за сравнително сериозни и смислени реформи", заяви категорично Михаил Екимджиев в предаването "Преди всички". По думите му, за да оцелее "тази нехигиенична и позорна сглобка, явно са готови на тежки компромиси спрямо първоначалния вариант".

"Отива се към отпадане на идеята за същинско разделяне на съдебните съвети на прокурорски и съдийски. Остава фигурата на главния прокурор, ще остане методическото ръководство и някак си ще бъде минимизиран надзорът за законност."

"Тази институция има нужда от преучредяване", обобщи Екимджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари