Иван Ченчев: Решението за Шенген блокира 97% от икономиката ни

0
Снимка: Euronews Bulgaria

Възраждане” искат да ни пришият към сглобката, защото загубиха политическа инициатива, заяви социалистът

„Нашата оценка преди ротацията е колективна оставка на правителството и то незабавно. По много от въпросите от тази некоалиция или сглобка дори не се допитаха до хората или пък не взеха под внимание това, което мислят хората по важни за нацията решения”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев в ефира на Euronews Bulgaria.

Той даде пример с промените в Конституцията, направени без широко обществено обсъждане и при наличието на отрицателни становища от целия правосъден сектор, и въпреки това – приети. „Позицията на БСП за промените в Конституцията е ясна – ние категорично се обявихме против, не само го заявихме, показахме го и с гласуването си в зала. Не се присъединихме към жалбата на „Възраждане” и ИТН, защото не можем да се подпишем под нещо, на което не сме видели мотивите”, заяви в отговор на въпрос на водещата социалистът.

Възраждане” и ИТН направиха нещата така, за да могат да говорят, че сме се прикачили към управлението. Но, при 164 гласа мнозинство – БСП и да се регистрира, и да не се регистрира в зала, управляващите ще си направят кворума”, каза Ченчев. По думите му „Възраждане” са загубили политическата инициатива. „Хората не припознаха тезите им и това се видя на последните местни избори”, добави социалистът.

Зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” прогнозира проблеми при ротацията, извиване на ръце и пазарлъци. „Сглобката беше създадена, за да обслужва интереси. И това пролича ясно, особено сега, когато трябва да се гласуват ръководствата на регулаторите. На независимите регулатори, подчертавам – независимите, те ще сложат на партийно-квотен принцип хора. Това е недопустимо. Не може да си позволиш пред очите на хората да говориш за постове, а да не правиш политики”, реагира Иван Ченчев.

Нарязването на Паметника на Съветската армия беше направено, за да замаскира другото, което върши сглобката, и най-вече – за да замажат очите на електората си, да го накарат да приеме сглобката”, заяви Ченчев в разговора за паметника и обърна внимание на важен детайл: „Нали имаше предписание и паметникът трябваше да бъде демонтиран, защото е опасен. Е, уж, опасните плочи на Паметника на Съветската армия си стоят. Нарязан и изнесен беше единствено монумента. Достатъчно красноречив факт”.

По темата за Шенген зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” беше категоричен: „3% от стокообмена е по въздух и морски граници, 97 % - по сухопътни. „Икономиката ни е на сухопътните граници основно. И 97 % е блокирана. За какъв успех на правителството говорим?”, посочи Иван Ченчев.

Той припомни едно от петте условия на Австрия за засилване контрола на границата между България и Румъния: „Що за безумно решение да засилваме контрола по граница на Шенген, при положение, че влизаме. Кое налага това. Пак половината ни икономика да е блокирана на румънската ни граница ли? Това не е неуспех. Това е провал. И унижение, защото правителството се е съгласило да сме втора ръка държава и хора – „ще влезете сухопътно, но някога си”. Да се съгласиш, при положение, че си изпълнил всички условия за членство в Шенген и това никой не го отрича - е национално предателство”, категоричен бе Иван Ченчев.

В отговор на въпроса за уверенията на Мария Габриел, че България ще получи дата през 2024 г. социалистът заяви: „Моите уважения към г-жа Габриел, но нека не ни дават четиво за наивници. Щели да ни дадат дата през 2024 г. И аз на вас ще ви посоча дата през 2024 г., но тази дата ще е 2028 г. Датата трябваше да бъде ясно договорена и разписана”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    Кумунясите като този боклук блокират 99% от икономиката ни като ни продават на Рушлямия! Няма да сме роби на ватниците, другарю кумунярски БОКЛУК!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари