Иван Белчев: Внесохме законопроект част от таксите на "Дунав мост" да остават в Русе

2
"Дунав мост" е съоръжение, което се ползва изключително интензивно. Това интензивно движение изхабява и дори уврежда общинската инфраструктура, обосновава се депутатът
"Дунав мост" е съоръжение, което се ползва изключително интензивно. Това интензивно движение изхабява и дори уврежда общинската инфраструктура, обосновава се депутатът Снимка: Фейсбук

"Дунав мост" е съоръжение, което се ползва изключително интензивно. Това интензивно движение изхабява и дори уврежда общинската инфраструктура, обосновава се депутатът

Депутатът от „Демократична България“ от Русе Иван Белчев, заедно със свои колеги от ДБ, е внесъл законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата. Целта е част от приходите от таксите на "Дунав мост" да остават в Община Русе.

Предложението е част от приходите от такси по ал.1, т. 2 за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища по ал. 1 – мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в списък, приет с решение на Министерския съвет и обнародван в „Държавен вестник“ в размер, определен в тарифата по ал. 6, постъпват в бюджета на Общината, на чиято територия е разположено съответното съоръжение.

Нашите мотиви са, че на територията на страната има изградени и се ползват съоръжения от републиканската мрежа, чието ползване оказва влияние върху ежедневието на гражданите и бизнеса на територията на населеното място и на общината, на която е разположено съответното съоръжение. Един от ярките примери, показващи този проблем е ползването на Дунав мост при гр. Русе.

"Дунав мост" е съоръжение, което се ползва изключително интензивно. Това интензивно движение изхабява и дори уврежда общинската инфраструктура“, пише г-н Белчев.

Ето защо със законопроекта се предлага изменение, с което процент от приходите от такси по ал.1, т. 2 за ползване на отделни съоръжения по републиканските птица по ал. 1 – мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в списък, приет с решение на Министерския съвет и обнародван в „Държавен вестник“ да постъпват в бюджета на общината, на чиято територия е разположено съответното съоръжение. По този начин ще даде възможност част от приходите от такси за ползване на съоръжението да бъдат предоставени на съответната община, за да може да бъдат използвани за поддържане, възстановяване или дори изграждане на общинска инфраструктура, която се изхабява и дори уврежда резултат на интензивния трафик при използването на съоръжението от пътната инфраструктура.

Предлага се да се определя с акт на Министерски съвет за кои точно съоръжения ще важи промяната и какъв да бъде конкретният размер на процента от събраните от тях пътни такси.

Приходите от такса за преминаване на "Дунав мост" са както следва:

– за 2017 г. – 24 136 198 лева;

– за 2018 г. – 24 740 750 лева;

– за 2019 г. – 26 020 649 лева;

– за 2020 г. – 26 981 268 лева, при преминали общо 758 089 бр. моторни превозни средства на пътници и товари;

– за 2021 г. – 31 101 027 лева, при преминали общо 930 075 бр. моторни превозни средства на пътници и товари.

За поддържане на моста на река Дунав при град Русе вложените средства за периода 2017 - 2021 г. са в общ размер са 278 662 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    28
    Спонсор
    Nexo тук Nexo там, искам дарение на един човечец да дам, че от медиите и вестниците не излиза и на бате си Ицо за....ка облиза. Много е оправен и изпълнява каквото му прошушнат на ушето и пълни джобето.
  • 3
    27
    Пепо
    "Дунав мост" е съоръжение, което се ползва изключително интензивно. Това интензивно движение изхабява и дори уврежда общинската инфраструктура". А ти с писанията и саморекламирането, от които резултати няма, изхабяваш и дори увреждаш медийното пространство и е време да си скриеш ушите.
  • 0
    26
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Браво на Белчев, трябва да остава нещо и за Русе от Дунавмост, няма само софиянци да се облагодетелстват от русенския Дунавмост, да им ЕПМ софиянска!
  • -3
    25
    До личното мнение
    Аз познавам този човек, който по наболели обществени проблеми с тръбене и афиширани действия, от които не произтичат съществувени резултати, търси лична изгода, а не подобряване на положението на гражданите и града по определни въпроси. Само да припомним въпроса за замърсения въздух в Русе - след много театрални протести, формално питане на министър и постове във фейсбук и публикации в медиите решено ли е нещо?! Днес излезе новина на община Русе, че готви обществена поръчка за физкултурния салон на училище Иван Вазов и по уверение на министъра на спорта ще получи финансиране. Никъде в информацията не е посочено името на дадения човек, а той тръбеше, че ще реши този въпрос. Могат да се посочат и други моменти, но е излишно защото много русенци разбраха какво мераци се крият зад подобно поведение. Жалко, че от някои граждани не осъзнават последствията от него.
  • 4
    24
    ЛИЧНО МНЕНИЕ
    НЕ ПОЗНАВАМ БЕЛЧЕВ И НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ПОЛИТИКИ НО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ.СЪСТОЯНИЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ДУНАВ МОСТ И ТАЗИ КОЯТО ГО ОБСЛУЖВА.САМО НАПРАВЕТЕ СРАВНЕНИЕ ОТРАЗЕНИТЕ ПРИХОДИ В ГОДИНИТЕ И ТОВА КОЕТО Е ВЛОЖЕНО В РЕМОНТНА ДЕЙНОСТ ИЛИ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА ДЕЙНОСТ? НЯКАКВИ СИ 200 000 И НЯКОЛКО ЛЕВА. СМЯХ АБСУРДЕН. АМИ ПРЕЗ ДЕВЕДЕСЕТЕ ГОДИНИ ДО 2005/2008 ГОДИНА? КОЙ ЛАПАШЕ ПАРИЧКИТЕ ОТ ТАКСИТЕ? Я ДА КАЖАТ ВЕЛИКИТЕ ПОЛИЦАИ,СЛЕДОВАТЕЛИ,ПРОКУРОРИ ОТ РУСЕ ? КОЙ СГЪВАШЕ ПАРИТЕ СЕДМИЧНО НА ПОРЦИИ И ЧРЕЗ ПРЕНОС ОТ РУСЕ КЪМ СОФИЯ? Я,Я,Я..... МОЖЕ ДА ПИТАМЕ И БСП,СДС,ДПС,ВМРО,ДСБ И ГЕРБ.СЪОРЪЖЕНИЕТО НОСИ МИЛИОНИ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЕДИН ПЪТ ПО САМИЯТ МОСТ.МОСТА Е ИЗКАРАЛ ПАРИ ВЪВ ВРЕМЕТО ЗА ЕДИН ВТОРИ ТАКЪВ ДО НЕГО СЪС 2 ИЛИ 3 ШЕНТИ ЗА ДВИЖЕНИЕ В ЕДНАТА ПОСОКА. КЪДЕ СА ПАРИТЕ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари