Историята на Дунавска равнина като на длан може да се види в Русе

0
45 умалени копия на забележителности от България и Румъния са подредени в Канев център
45 умалени копия на забележителности от България и Румъния са подредени в Канев център Видео: БНТ

Историята на Дунавската равнина като на длан показват макети, подредени в изложба.

Тя представя 45 умалени копия на значими забележителности от България и Румъния, а Русе е първият град в страната, в който гостува експозицията.

15 месеца скулптори, художници и реставратори от страната изработват моделите и ги подреждат в експозиция с дължина 17 метра.

Покрай река Дунав са разположени умалените копия на сградите, 24 от които са на културно-исторически обекти от Северна България.

Сред тях са двата моста над река Дунав – при Русе - Гюргево и Видин -Калафат, на крепостта Баба Вида, на парахода „Радецки“, на националния парк „Христо Ботев - връх Околчица“, на „Дворецът“ в Балчик. Русе е представен с макети на сградата на операта, на музея и на регионалната библиотека. Всеки един от умалените модели е със собствено осветление, а посетителите могат да чуят и кратка история за обекта и неговото местонахождение на български, румънски и английски език.

Моника Вълчева - студент по „Български език и история” в Русенски университет: „Основната идея е хората, които посещават изложбата, да се запознаят с историята и архитектурата на дадените обекти. Сред тях има такива с историческа ценност, културна, можете да видите и съвременни обекти, като мостовете над река Дунав.”

Изложбата включва и рисунки, пресъздаващи част от обектите през детските очи. След Русе експозицията ще бъде представена в Плевен, Добрич и Монтана, както и в четири румънски града.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари