Историк: Всички източноевропейски държави премахнаха тоталитарните монументи

3
Мястото им е в музея, твърди доц. Тодор Чобанов
Мястото им е в музея, твърди доц. Тодор Чобанов Видео: bTV

След решението на Столичния общински съвет Паметникът на Съветската армия да бъде преместен от центъра на София, конфликтът "за" и "против" монумента отново се възроди.

Това е дебат, който върви от доста време в нашето общество. Хиляди софиянци преминават оттук всеки ден и темата е винаги актуално, а сега допълнително и заради войната в Украйна и неминуемите жестокости, които се случват в този конфликт. Паметникът се свързва с доста травмиращи събития в българската история. Помним обявяването на войната от Съветския съюз, окупирането на България, последвалите репресии, Народен съд“. Това коментира историкът доц. Тодор Чобанов, предава bTV .

Има много хора, които са потомци на пострадалите в онези години. Нормално е да искат това, което се случи в цяла Европа, да се случи и в България. Именно паметниците на комунистическия режим, обявен през 90-те години за престъпен от парламента, да отидат в музея. Механизмът да се случи това е съвсем ясен, вече има такъв проектозакон. С неговото гласуване ще се даде възможност монументите, които остават, да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство. София е била изпъстрена с такива паметници. Всички източноевропейски държави премахнаха тоталитарните монументи, каза още той.

На мястото на Кирил и Методий преди години беше Васил Коларов“, посочи още доц. Чобанов.

Този паметник трябва да остане по същата причина, поради която трябва да остане и всеки друг. Паметниците са белег на определена епоха. Всяка епоха е такава, какво е, а всяка следваща отрича предишната. И ако тръгнем да събаряме, светът ще остане без паметници. Не трябва да забравяме и решаващия принос на Червената армия за пречупването на гръбнака на фашизма и жертвите, които тя дава“, коментира журналистът Васил Първанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Ниновата
    А какво Ви е мнението за хиперпотентния наследствен комунист и арабски гражданин гусин ПИЛК off?
  • 5
    10
    До разпоебаната хохла 9
    Чезвай в усрайна третополов убитак!
  • -1
    9
    До путката № 7
    явно си путка като мислиш само за хуйове. Путка и то недоклатена. А и как да си клатен, като си почитател на пияните ватници. Те от водка и самогон не могат да вдигнат и самолета. Свиквай с идеята че всички тези статуи на окупаторите ще отидат на бунището или за скрап
  • -6
    8
    русенец
    Браво, разумни доводи на разумен професионалист. Не като тази професорка Баева, чийто единствен довод беше, че предшествениците й са били шумкари и за да оцелеят от съд за своите престъпни деяния единствено е съветската окупация на страната ми. Докато доцент Чобанов говори трезво, с доводи и без някакъв личен интерес.
  • 5
    7
    До 6
    Иди нахуй пизда! Ай чезвай хохло разпоебана
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари