Ирландия: ЕС може да обяви цялата сделка за Брекзит за невалидна

0
Това може да стане ако британското правителство реши да спре действието на части от Северноирландския протокол
Това може да стане ако британското правителство реши да спре действието на части от Северноирландския протокол Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това може да стане ако британското правителство реши да спре действието на части от Северноирландския протокол

Европейският съюз може да денонсира цялата сделка за Брекзит, ако британското правителство реши да спре действието на части от Северноирландския протокол, пише Financial Times, позовавайки се на думите на ирландския външен министър.

Саймън Коуни каза, че изглежда, че Обединеното кралство е готово да реализира заплахата си да задейства механизма за спиране по член 16 в рамките на споразуменията след Брекзит за търговията в Ирландско море.

Той каза, че изглежда, че консервативната администрация полага основите, за да направи този ход, когато конференцията за климата на ООН в Глазгоу приключи, предава "Фокус".

Коуни увери, че ЕС ще отговори по „много сериозен начин“ на такъв едностранен акт.

Вярвам, че ако британското правителство по същество откаже да приложи протокола, дори с изключителната гъвкавост, която се предлага сега, и вместо това гледа да се опита да го пренебрегне, тогава мисля, че ЕС ще отговори по много сериозен начин на това“, заяви той пред RTE Radio One.

Това означава, че споразумението за търговия и сътрудничество, което беше договорено между британското правителство и ЕС, зависи от прилагането на Споразумението за оттегляне, което включва протокола. Едното зависи от другото. Така че, ако едното бъде оставено настрана, има опасност другото също да бъде денонсирано от ЕС“, обясни Коуни.

Ирландският министър на външните работи изрази надежда, че търговската война може да бъде избегната и изрази мнение, че нито Брюксел, нито Лондон са готови за търговска война.

Мисля, че е важно хора като мен и други, които са участвали в този процес, да изяснят на британското правителство последствията от това, което обмислят да направят в контекста на задействането на член 16“, каза той.

Мисля, че имам отговорност може би да оставя настрана дипломатическия език, който се очаква да използвам като външен министър, и да бъда малко по-директен по отношение на последствията от това, както направи премиерът [Майкъл Мартин] тази седмица. Това би било значителен акт, който ще навреди на отношенията между Великобритания и Ирландия и ще окаже изключителен натиск върху партиите в Северна Ирландия“, подчерта още първият дипломат на Дъблин.

Той настоя, че ЕС е в „режим на решения“ и може да отиде „малко по-далеч“ по отношение на опитите за рационализиране на проверките, необходими за стоки, които се движат от Великобритания към Северна Ирландия.

Той обаче предупреди, че има ограничение за гъвкавостта на ЕС и разкритикува правителството на Обединеното кралство, че е възприело тактика да иска много, като не предлага нищо в замяна.

Преговорите между Лондон и Брюксел относно протокола остават в безизходица и има нарастващи спекулации, че правителството на Обединеното кралство е готово да задейства член 16 по-късно този месец. Правителството на Обединеното кралство многократно предупреждава, че ще премине към едностранно суспендиране на елементи от протокола, ако не бъде постигнат договорен резултат.

Надзорната роля на Съда на Европейските общности при контролирането на действието на протокола остава ключов проблем в преговорите за разрешаване на проблеми с неговото действие.

Коуни предположи, че ЕС би могъл да предложи повече гъвкавост по отношение на намаляването на проверките на агрохранителните продукти, но той не спомена никакво потенциално движение във връзка с трънливото противопоставяне на Съда на Европейските общности.

Коуни разкритикува стратегията на Обединеното кралство в преговорите с ЕС и каза, че Лондон по същество иска изцяло да се пренапише протоколът - официално договорен миналата година между двете страни.

Тактиката за преговори на британското правителство, на министър-председателя и на лорд Фрост беше много последователна – тя беше да не предлагаме нищо и да продължаваме да искаме повече“, каза той. „В краткосрочен план това е успешна тактика за водене на преговори, защото през цялата тази година, всеки изминал месец, ЕС се опитваше да предостави нови решения, нови отговори, нови компромиси, повече гъвкавост и така нататък. Но в един момент ЕС казва „стига, ние не преговаряме с партньор, който действа добросъвестно“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари