Ирански артисти призовават за разследване на случаите на натравяне сред ученички

0
Умишлените масови нападения срещу девически училищата в страната са нова катастрофа, се казва в петицията
Умишлените масови нападения срещу девически училищата в страната са нова катастрофа, се казва в петицията Снимка: AP

Умишлените масови нападения срещу девически училищата в страната са нова катастрофа, се казва в петицията

Стотици ирански хора на изкуството подписаха петиция с призив за разследване на вълна от случаи на натравяне сред ученички и студентки през последните три месеца, съобщи днес всекидневникът "Шаргх", цитиран от ДПА и БТА.

Около 500 видни артисти са подписали петицията, пише вестникът.

Заради случаите, довели до хоспитализиране на момичета, родители излязоха на протест и поискаха обяснение на фона на нарастващия гняв срещу управлението на страната, отбелязва агенцията.

"Умишлените масови нападения срещу девически училищата в страната са нова катастрофа, която не цели единствено подклаждане на терор и увеличаване на цената, която момичетата плащат за неотменимите си права в обществото“, се казва в петицията, според съобщения в медиите.

"Осъждаме тази трагедия и призоваваме извършителите да бъдат арестувани и наказани“, се казва още в съобщението.

През последните месеци се съобщаваше за случаи на натравяне, а днес бяха оповестени и нови. Девическо общежитие в северозападния град Урмия и основно училище в северния град Табриз са сред засегнатите учебни заведения.

Правителството и духовното ръководство на страната са под натиск от масови протести, избухнали през септември миналата година след смъртта в ареста на млада жена, задържана от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб, уточнява агенцията.

Първите случаи на натравяне бяха регистрирани в края на ноември, когато протестите бяха в разгара си. Симптомите, от които се оплакват пострадалите, са замаяност, гадене и задух, отбелязва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    мм
    е там им трябва Митъо Пищова да ги пори като риби ханъмите
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари