Иран показа нова крилата ракета

0

Иран показа нова крилата ракета с обхват от 1300 км по време на честванията, отбелязващи годишнината от Ислямската революция през 1979 г., съобщава иранската държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

"Тази крилата ракета се нуждае от много кратко време за своята готовност и може да лети на ниска височина", коментира министърът на отбраната Амир Хатами по време на церемонията по показването на новата ракета, пише News.bg.

По думите на Хатами, ракетата земя-земя, наречена "Ховейзех", е от семейството на крилатите ракети "Сумар", които бяха показани през 2015 г.

Западни експерти твърдят, че Иран често преувеличава способностите на оръжията си, въпреки че има опасения за неговите балистични ракети с голям обсег на действие.

Амирали Хаджизадех, който е началник на авиокосмическото подразделение на Иранската революционна гвардия, заяви на събитието, че Иран е преодолял първоначалните проблеми при производството на реактивни двигатели за крилати ракети и сега може да произвежда пълна гама от оръжия.

През януари Иран заяви, че опитът му да изстреля сателит е бил неуспешен, след като Техеран пренебрегна предупрежденията на САЩ да избягва такива действия.

Вашингтон предупреди Техеран миналия месец да не предприема три планирани изстрелвания на ракети, които според него ще нарушат резолюция на Съвета за сигурност на ООН, защото използват технология за балистични ракети.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН призова Техеран да се въздържа в продължение на до осем години от работа по балистични ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави.

Иран твърди, че изпитанията на ракети не са в нарушение на резолюцията и отрича, че ракетите му са способни да носят ядрени бойни глави. Според него ракетите са отбранителни и се използват за възпиране и отхвърли преговори за своята ракетна програма.

Американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение между Иран и световните сили от 2015 г. и възобнови санкциите срещу Иран, които бяха отменени по силата на споразумението в замяна на ограничаването на ядрената програма на Техеран.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари