Йорданка Фандъкова: Защо трябваше да си разменяме вирусите?

0
Контролът по влизането в София на връщане ще бъде много сериозен, предупреди столичният кмет
Контролът по влизането в София на връщане ще бъде много сериозен, предупреди столичният кмет

Столичният кмет Йорданка Фанкъдова се закани с много сериозен контрол за всички, които ще искат да се връщат в София, защото много от тях били в Банско и по морските курорти.

"Чувам, че има много софиянци в Банско. Защо трябваше да си разменяме вирусите? До скоро Банско беше под карантина. Защо трябваше да си причиняваме това. Моето притеснен е сериозно във връзка с връщането от цялата страна. Чуваме по морето има много софиянци, които най-вероятно ще тръгнат да се връщат. Искам да предупредя всички. Аз разговарях с министъра на вътрешните работи и с директора на СДВР контролът на влизането също ще бъде много сериозен. И така трябва да бъде. Със сигурност ще има затруднения при влизането и имам уверението от полицията, че проверките ще бъдат сериозни", заяви Фандъкова пред журналисти, предава вестник СЕГА.

В същото време БНТ показа, че центърът на Банско е празен преди Великден. Кметът на града Иван Кадев пък е заявил пред националната телевизия, че със сигурност има хора, които са дошли за празниците в града, но броят им не бил голям. Служителите на КПП-тата също уверяват, че през последните два дни не се е увеличил броят на влизащите в града.

Много от жителите на София, които напуснаха столицата, са решили да изкарат празниците в имотите си по морето. Това пък установи проверка на няколко телевизии по южното Черноморие. Те няма как да бъдат връщани, тъй като притежават документ за собственост на имот, но тяхното присъствие притеснява местните хора.

Жители в Созопол и Черноморец са силно притеснени, тъй като потокът от столицата продължава, а националният щаб обяви, че София е най-голямото огнище на заразата.

Софиянци още преди две седмици са започнали да пристигат. От бензиностанцията в Черноморец казаха, че са зареждали гориво. “Настанени са във вилите в Буджака, казва пред БНТ Стефка Георгиева, жител на Черноморец. "Ние всички цял месец, жителите на Созопол, спазваме карантина. Не излизаме от домовете си и изведнъж да влизат чужди хора в града. Мисля, че трябва да се вземат мерки", казва Женя Халваджиева от Созопол.

За последните два дни през КПП-то към Созопол и Черноморец са преминали близо 80 автомобила от вътрешността на страната - всички с документ, че притежават имоти по морето.

По време на сутришния брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви: "По българското Черноморие в момента има повече софийски коли в някои малки населени места, отколкото местни коли. Точно от това беше продиктувано да се вземе това тежко и непопулярно решение".

В местността Буджака повечето софиянци имат имоти. Вероятно там ще прекарат и Великденските празници. От местната управа обясняват, че са безсилни, тъй като нямат правомощия да наложат задължителна карантина на всички, дошли от столицата хора.

"Аз искам да апелирам към софиянци и не само към софиянци, а към всички хора, на които не им е наложително това пътуване, просто да не го правят. С отворени обятия ще ги очакваме при нас, след като падне извънредното положение и след като тази епидемия отмине", обяви Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол.

Въпреки призивите да се спазват поне противоепидемично мерки, край морето имаше доста хора без маски и ръкавици, съобщава БНТ.

За пълни морски курорти на юг, съобщава и Би Ти Ви. Наплив от новодошли има не само в Созопол и Черноморец, но и в Лозенец и Царево, а вероятно и на много други места. Човек от Черноморец разказва, че в една от къщите имало над 20 души. “Уж забрана, уж не знам си какво, няма никаква забрана”, казва Яти Янев.

До този момент в малките курортни градчета няма нито един положителен случай за коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари