Интересът към плуването в Русе е огромен, но няма достатъчно закрити басейни

0
Групите са пълни с млади хора, които искат да се научат да плуват, казват треньорите
Групите са пълни с млади хора, които искат да се научат да плуват, казват треньорите

Превенцията на водния травматизъм е особенно актуална през летните месеци, когато повечето хора избират почивка край водни площи.

Областната червенокръстка организация от години обучава правоспособни водни спасители за плувни басейни и аквапаркове.

90% от удавянията през лятото могат да бъдат избегнати, коментира Иво Дамянов - специалист „Водноспасителна служба” към БЧК в Русе. Статистиката показва, че 70% от фаталните случаи във водата стават на неохраняеми водни площи – канали, реки, езера, язовири. На морето удавянията са малко и се случват на неохраняеми плажове или извън работното време на спасителите. 

В Русенско работят между 15 и 20 охраняеми басейна с ежемесечни анализи на водата. Най-добре е децата да започнат занимания с плуване от 4-5 годишна възраст.  От 2015 година насам се провежда и обучение по превенция на водния травматизъм сред децата от началния курс по програмата “Приятели с водата” по няколко основни теми. 

Берна Велинова и Виктор Тотев са двама от най-младите водни спасители, реализирали се в Русе. Тя е треньор на деца по плуване, а Виктор е доброволец към Младежката организация на БЧК - Русе

Благодарение на тези програми нараства и интересът и реализацията на млади хора към водното спасяване. Това показват резултатите от обучението на спасители от Областната червенокръстка организация. От няколко години средно по 16  души годишно стават професионални водни спасители в Русе

Да бъдеш спасител е една много отговорна професия и трябва да имаш отлични плувни умения разказа Иво Дамянов.

Интересът към плуването в Русе е огромен, но няма достатъчно закрити басейни.

Групите са пълни с млади хора, които искат да се научат да плуват, казват треньорите. Тренировките започват от 7-8 годишни, а върховите постижения се достигат между 16 и 18 години. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари