Институт за пътна безопасност: Промените, целящи конфискацията на автомобили, обслужват единствено адвокатските кантори

1

Налице е не само почва за законодателен хаос, но и правен абсурд

Институтът за пътна безопасност изразява своята загриженост и несъгласие с популизма, чрез който под обществен натиск, депутатите създават законодателен хаос. Промените в НК и ЗДвП, които целят конфискацията на МПС след употреба на алкохол и наркотици, обслужват единствено и само адвокатските кантори, предлагащи възмездно защита на всички системни нарушители /джигити/ по пътищата на България.

От една страна ще се отнемат МПС собственост на шофьорите, които са употребили алкохол или наркотици по време на шофиране, а от друга страна, ако същия този шофьор убие някого на пътя само съда може евентуално да отнеме МПС в полза на държавата. В този случай е налице не само почва за законодателен хаос, но и правен абсурд, пишат от Института за пътна безопасност в позиция до медиите.

Експертите на Института за пътна безопасност в продължение на две години предлагат да се въздейства на пътните хулигани по същия начин, по който въздействаме на футболните хулигани. Налагането на наказания в ЗДвП като пробационния контрол, задържане в поделенията на МВР и полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото ще въздействат на всички участници в движението по пътищата. Основният акцент пада върху превенцията, като основен инструмент за намаляване жертвите по пътищата на България.

След като в продължение на две години депутатите от пет народни събрания отказват да се произнесат по направените предложения, днес те за пореден път сътворяват законодателен хаос, чрез който целят да отнемат общественото напрежение породило се от неспособността на няколко правителства да се справят с войната по пътищата.

По този начин депутатите си осигуряват политическо време, но с действията си цинично демонстрират, че не им пука за жертвите от ПТП, както из възможностите да се избегнат такива. Промените в НК са направени без анализ на данните и липсва оценка на въздействието или по-ясно казано- какъв резултат се очаква от приетите промени.

"Пожелаваме късмет на всички участници в движението по пътищата защото той е единственото, на което могат да разчитат", завършиха становището си от Института.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ...
    Всичко в булгаростан обслужва нещо но не и народа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари