Вече могат да конфискуват колата за алкохол или наркотици

9
От днес всеки заловен пиян или "след употреба" на вещества, ще трябва и да се раздели с автомобила си
От днес всеки заловен пиян или "след употреба" на вещества, ще трябва и да се раздели с автомобила си Снимка: МВР / Архив

От днес всеки заловен пиян или "след употреба" на вещества, ще трябва и да се раздели с автомобила си

Промяната в Наказателния кодекс мина тихомълком на 28 юли, но вече започва да предизвиква протести. Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1,2 промила при първо нарушение и едва над 0,5 промила при второ, пише Automedia.bg.

След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица.

"Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира фейсбук страницата Liberty 420.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Дарвинчо
    Мислех да си купувам скъпа кола, ама след тази новина се отказах и ще продължа да си карам трошката. Няма някой тъп и дебел плондер със шкембе, седящ по цял ден на бюро в държавната администрация да се облагодетелства от моята кола... Не си купувайте скъпи коли в булгаристан държавната мафия ще ви ги конфискува!!!
  • 2
    4
    Оле майчицеее
    Добре, че не плащам осигуровки. Да му мислят тия дето пълнят хазната. Такива обещетения ще завалят след тия фалшиви тестове, че свят ще ви се завие. Нали се сещате, че ако оставите някой бизнесмен без автомобила му за 6 месеца докато излязат лабораторните ризултати, ще ви побърка за пропуснати ползи, съсипване на бизнеса му, уронване на доброто име и т.н. и т.н. Аз дето съм само на ТЕЛК ще търся едни 50 000 лева обещетение за 6 месеца без автомобила ми. Пък ще търся и изчезналите ми инструменти за 3 000 лева, които бяха в багажника на колата ми, пък вече ги няма.
  • 8
    3
    Да
    Вижда се, че наркоманите и алкохолиците лека полека започват да се притесняват.
  • 8
    2
    vivid
    Първо да изяснят ситуацията около мнимите си тестове за наличие на наркотични вещества в кръвта и тогава да коват нови закони. Щото в момента за резултати от кръвна проба се чака в порядъка от 6 до 12 месеца и през това време показанието на тестовете се взима за истина и стоиш без книжка (а сега по новите закони и без кола?) и накрая да се окаже, че е реагирало на лекарство или енергийна напитка...
  • -10
    1
    фена на Путин
    Не виждам коментари от поддръжниците на кравешкия строй. Мълчи овчата пасмина и кляка. Утре ваш син ще иска да преспи с напушенячка и заслепен от хормона ще падне в този антидемократичен капан и ще го духа цял живот, защото е искал да прелъсти гадже. Глупав народ, безбъдещна държава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари