Инициативният комитет за референдума дава ГРАО на спецпрокуратурата

1
Искането ще бъде внесено най-вероятно в петък, 22 февруари
Искането ще бъде внесено най-вероятно в петък, 22 февруари

Общинският съвет в Русе отказа провеждането на местен референдум за чиста околна среда, предаде БТА.

Решението бе подкрепено от 29 общински съветници, 13 бяха „против” отказа, а шестима се въздържаха.

Подписката за допитване до русенци беше организирана от инициативен комитет и бе подкрепена от 15 512 подписа. След проверка на ГРАО коректните записи били 14 279 – под необходимите за местен референдум 10% от избирателите с право на глас в общината.

Въпросите, по които се иска допитване до русенци, са свързани с приемане на нормативен акт за екологична и здравна защита, с който да се забрани строежа и експлоатацията на инсталации, които отделят в атмосферата вредни емисии, прах или миризми, както и създаване на общинска система за непрекъснат мониторинг на замърсителите.

Въпросите включват също забрана за пречистване на питейната вода с хлор, както и създаване на зелен пояс около промишлените зони. С отделен въпрос се пита дали дейностите озеленяване, почистване и ремонт на общинска собственост да се извършват пряко от общината – без възлагане на външни изпълнители.

Според становището на кметската управа предложените въпроси са незаконосъобразни. Те противоречали на редица разпоредби от националното законодателство. На тази позиция били и постоянните комисии и ОбС.

Бойко Никифоров от инициативния комитет определи решението като абсурдно. 

Инициативният комитет ще поиска специализираната прокуратура да извърши проверка на дадените от служба ГРАО данни за броя на гражданите с избирателни права на територията на Община Русе.

Искането ще бъде внесено най-вероятно в петък, 22 февруари.

Съгласно официалната информация от Националния статистически институт, общият брой на населението на Община Русе към 31.12.2017 г. е 160 813 души, от които 24 714 са без избирателни права.

Според данните, публикувани на интернет страницата на ГРАО броят на гражданите с постоянен адрес в Русе за периода от 31.12.2017 г. до 15.01.2019 г. е намалял от 184 268 до 183 262, а на тези с настоящ адрес – от 170 937 на 170 689 души.

Не е възможно дадените от ГРАО при проверката на подписката данни за броя на гражданите с избирателни права да е повече от броя, посочен от националната статистика – т.е. 136 099 души, смята Никифоров, предава TVN. Според него в ГРАО е извършено длъжностно престъпление, изразяващо се в подадени неверни данни, за което организаторите ще сезират специализираната прокуратура.

Инициативният комитет обмисля да се възползва от законовите възможности да атакува решението на Общинския съвет – по съдебен път или чрез областния управител, който да върне решението за ново разглеждане, каза още Никифоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари