Индия построи най-голямата слънчева електроцентрала в света

1
Индия влиза топ-три на държавите с най-голямо производство на слънчева електроенергия
Индия влиза топ-три на държавите с най-голямо производство на слънчева електроенергия

Индия построи най-голямата в света слънчева електроцентрала Камути.

За построяването на това гигантско съоръжение са били необходими осем месеца, 2,5 милиона слънчеви панели и свободна територия с площ 10,36 квадратни километра в южния индийски щат Тамил Наду, пише Kaldata.com.

Индийската слънчева електроцентрала има мощност 648 MW, което е повече от мощността на Topaz Solar Farm в Калифорния с мощност 550 MW. По този начин Камути стана най-голямата в света електроцентрала, работеща със слънчева енергия. Получената от Камути електроенергия е достатъчна за захранване на 150 000 жилища, което е изключително важно за Индия.

Построяването на Камути е струвало $679 милиона, а финансирането е осъществено от индийската компания Adani Green Energy, която е платила не само слънчевите панели, а и специализираната роботизирана система, която в автономен режим почиства повърхността на панелите от прах и пясък.

Индия планира през 2022 година да захрани от енергията на Слънцето 60 милиона домакинства, а към 2030 година в Индия да се използва 40% алтернативна на изкопаемите горива енергия.

Благодарение на въвеждането в експлоатация на Камути, Индия влиза топ-три на държавите с най-голямо производство на слънчева електроенергия, като преди нея са само САЩ и Китай.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари