Индия кацна на Луната

0
Мисията е реализирана с бюджет от само 74 милиона долара
Мисията е реализирана с бюджет от само 74 милиона долара Снимка: YouTube / стоп кадър

Мисията е реализирана с бюджет от само 74 милиона долара

Индия успя да достигне до южния полюс на Луната, а индийската организация за космически изследвания (ISRO) имаше бюджет от около 74 млн. долара за мисията, съобщава Reuters, цитирана от bTV.

НАСА, за сравнение, е на път да похарчи приблизително 93 млрд. долара за програмата си Artemis до 2025 г., изчисли генералният инспектор на космическата агенция на САЩ.

„В момента, в който тази мисия е успешна, тя повишава профила на всички, свързани с нея“, каза Аджей Леле, консултант в Института за отбранителни изследвания и анализи Манохар Парикар в Ню Делхи.

SpaceX на Илън Мъск, например, разработва ракетата Starship за бизнеса си с изстрелване на сателити, както и за транспортиране на астронавти на НАСА до повърхността на Луната съгласно договор за 3 млрд. долара.

Освен този договор, SpaceX ще похарчи приблизително 2 млрд. долара за Starship тази година, каза Мъск.

Американските космически фирми Astrobotic and Intuitive Machines (LUNR.О) изграждат лунни спускаеми апарати, които се очаква да излетят към южния полюс на Луната до края на годината или през 2024 г.

И компании като Axiom Space и Blue Origin на Джеф Безос разработват частно финансирани наследници на Международната космическа станция. В понеделник Axiom съобщи, че е събрала 350 млн. долара от саудитски и южнокорейски инвеститори.

Последният опит на Индия за кацане се провали през 2019 г., същата година, когато израелски стартъп се провали при това, което би било първото частно финансирано кацане на Луната. Японският стартъп ispace също имаше неуспешен опит за кацане тази година.

„Кацането на Луната е трудно, както виждаме“, каза Бетани Елман, професор в Калифорнийския технологичен институт, който работи с НАСА по мисия през 2024 г. за картографиране на южния полюс на Луната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Мюмюн
    Пенчо да вземат руските ти братя да те качат на някой кораб за луната та белким се разбиеш и ти шибан червен боклук
  • -1
    3
    ДА СИ
    Да си останат там
  • -1
    2
    Bonkerz
    Руския коряблят пошел нахуй... 200 милиона долара в кенефа. Индия пък успя с космическа лунна програма за 75 милиона долара.
  • -1
    1
    Бай Ганя
    Индия-Русия 1:0. Руснаците се РАЗБИХА на Луната. Пияндурниците от Ръшътъ и война не могат да водят, Блиц криг сънувал ПутКин - Хитлер на 21 век, и ИДИОТА на Рушката Пияна Нация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари