Имитиращи продукти: Какво ядем след въвеждането на новите правила?

1
Има ли търговци, които още ни лъжат като ни предлагат имитиращи продукти вместо млечни?
Има ли търговци, които още ни лъжат като ни предлагат имитиращи продукти вместо млечни?

Има ли търговци, които още ни лъжат като ни предлагат имитиращи продукти вместо млечни?

Всички имитиращи продукти да бъдат отделени от млечните, но задължително опаковани, за да не се заблуждават купувачите и да не бъдат ощетени производителите. Крайния срок за изпълнение на новите правила беше 14 януари. След това започнаха и проверките, предаде NOVA.

Пет месеца след разделението - увеличи ли се производството на млечни продукти за сметка на имитиращите, има ли търговци и ресторантьори, които още ни лъжат като ни предлагат имитиращи продукти вместо млечни?

Тази седмица бяха цитирани данни на Министерство на земеделието, според които изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти.

Според данните, предоставени от Института за икономически изследвания в селското стопанство, с 2 % по-малко е било количеството на млякото, изкупено за първите 4 месеца на тази година. С 2 % намаление, в сравнение със същия период за миналата година. А що се отнася до производството на сирене с растителни добавки, там процентите бележат повишение - те са с 5 повече пак за същия период, а пак сравнението го правим с началото на същия период - миналата година.

"От началото на годината бяха направени проверки във всички предприятия, които произвеждат млечни продукти, имитиращи продукти. След това бяха направени проверки в обектите, които влагат млечни продукти и имитаращи продукти - заведения за обществено хранене", каза пред камерата на "Събуди се" д-р Александрина Георгиева от Българска агенция по безопасност на храните.

Тя обясни, че задължително имитиращите продукти трябва да бъдат отделени от млечните с табелка. "Това е грубо нарушение, защото те трябва да бъдат предварително опаковани в потребителски опаковки от производителя им", каза още д-р Георгиева.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари