Името Мария се свързва с обич, прекрасна, постоянство, твърдост

0
Мария е едно вече познато библейско име, което е наситено с голяма символика и се свързва с Божията майка
Мария е едно вече познато библейско име, което е наситено с голяма символика и се свързва с Божията майка

„Сред евреите името Мариам е изключително популярно. Етимологията на това име се свързва с множество предхристиянски образи и различни тълкувания. Някои от тях са: обич, прекрасна, постоянство, твърдост. Самата Богородица се приема като закрилница на семейството, на малките деца и това е свързано и със самата етимология на името.

Мария е едно вече познато библейско име, което е наситено с голяма символика и се свързва с Божията майка и добива изключителна силна популярност в целия християнски свят“ казва в интервю за Агенция „Фокус“ етнологът Иглика Мишкова по повод 15 август – Голяма Богородица.

Тя посочва, че имениците отбелязват празника, посрещайки гости.

„В миналото за този ден всеки е бил добре дошъл в дома на един именник. Всъщност къщите на имениците са били отворени за всички близки и познати. Днес това е променено и хората канят своите гости за разлика от миналото, където всеки е добре дошъл и е прието, че на имен ден не се кани. И вероятно във всяка фамилия си има по нещо традиционно, с което хората отбелязват имените си дни и то главно се върти около трапезата и ястията на нея“, допълва Иглика Мишкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари