Именниците, които празнуват днес!

1
Днес трябва да почерпят всички, които носят хубавите зимни имена Снежана, Снежанка, Снежа, Снежка, Снежина
Днес трябва да почерпят всички, които носят хубавите зимни имена Снежана, Снежанка, Снежа, Снежка, Снежина

На 14 декември почитаме паметта на светите мъченици Тирс, Левкий, Филимон, Ариан, Аполоний и Калиник.

Тирс и Левкий били родом от Кесария и пострадали при гонението на римския император Деций. Мъжеството и търпението, с което понесли страшните изтезания и чудесата, проявени от Господа, убедили езическия жрец Калиник в истината на християнската вяра, пише VESTI.

Много години след това, при управлението на император Диоклециан, били мъченически убити в Тиваидската страна (Египет) християните Асколон и Леонид.

Но вярата в Бог ставала все по-силна, въпреки ужасните гонения. Езичниците внезапно се обърнали към Христовата вяра и не се страхували от мъченията, които ги очаквали.

Мъченическата смърт на Аполоний и Филимон и станалите чудеса обърнали към Христа самия игемон Ариан, който запечатал вярата си със св. мъченичество.

Днес е празник и за всички, които носят хубавите зимни имена Снежана, Снежанка, Снежа, Снежка, Снежина.

14 декември е и Ден на ветеринарните специалисти

На тази дата през 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е Временни правила за устройването на медицинско управление в България, утвърден на 11 февруари 1879 г. 

Първата ветеринарно-бактериологична станция е открита през 1901 г., а през 1923 г. е открит и Ветеринарно-медицинският факултет при Софийския университет. От 1924 г. ветеринарните служби стават държавни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари