Именниците, които да почерпят утре!

1
В този ден "бог слуша" - готов да изпълни молба или желание
В този ден "бог слуша" - готов да изпълни молба или желание

На 3 февруари празнуваме зимен Симеоновден .

Името Симеон е от еврейски произход, в превод - "изслушване" (на молитва) или "бог слуша" т.е. готов да изпълни молба или желание.

Сходни по значение имена са Божан и Божо. Два именни дни през една календарна година имат именниците с името Симеон - 1 септември и 3 февруари.

Свети Симеон Богоприемец, заедно с пророчицата Анна са станали свидетели на първото влизане на Младенеца Иисус в храма, 40 дни след неговото раждане. Този ден беше почетен вчера като Сретение Господне. Тогава и двамата били на преклонна възраст. Свети Симеон бил много щастлив, че предсказанията от Стария Завет са се сбъднали.

Докато били в храма, Светият Дух успял да ги осини и им разкрил по невидим начин, че малкото дете, което току-що е донесено е Спасителят на Света.

Преди това събитие Свети Симеон развивал активна книжовна дейност. Той е един от първите 70 преводачи, които са направили най-първите преводи на Стария Завет от еврейски на гръцки език, още преди Иисус Христос да се роди.

Докато Свети Симеон правил превода, стигнал до онзи пасаж, в който било написано, че девицата ще зачене и ще роди син, който ще бъде Велик за човечеството.

Като всеки разумен човек и Свети Симеон предположил, че това е грешно написано и решил да го коригира.

И точно в този момент му се явил един Ангел Господен, който му внушил да не прави никакви промени в текста и да го превежда дословно. Да остави думата „девица”.

Ангелът му казал още, че самият той няма да умре, докато не види със собствените си очи, че Младенецът, за когото е написано в Стария завет, се е появил на Земята.

Повод да почерпят имат всички хора, които се казват Симеон, Симеонка, Мони, Монка, Моника, Мончо, Моньо, Симон, Симона, Симана.

Източник: Zajenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари