Имаш WiFi - виждат те през стената

2
Захранваното от дрон устройство разкрива уязвимости в сигурността на технологиите WiFi
Захранваното от дрон устройство разкрива уязвимости в сигурността на технологиите WiFi

Захранваното от дрон устройство разкрива уязвимости в сигурността на технологиите WiFi

Устройство, задвижвано от дрон, което може да вижда през стени, използвайки WiFi мрежи, е създадено от екип от изследователи от Университета във Ватерло.

Устройството, наречено Wi-Реер, може да лети в близост до сграда и след това да използва WiFi мрежата на обитателите, за да идентифицира и открие бързо всички устройства с WiFi в нея, пише OFFNews.

Wi-Реер се възползва от вратичка, която изследователите наричат вежлив WiFi. Дори ако дадена мрежа е защитена с парола, интелигентните устройства автоматично ще реагират на опитите за контакт от всяко устройство в обхвата. Wi-Реер изпраща няколко съобщения до дадено устройство, докато то лети, и след това измерва времето за отговор на всяко от тях, което му позволява да определи местоположението на устройството в рамките на един метър.

Д-р Али Абеди (Ali Abedi), извънреден професор по компютърни науки във Ватерло, обяснява значението на това откритие.

"Устройствата Wi-Реер са като светлини във видимия спектър, а стените са като стъкло", разказва Абеди. "С помощта на подобна технология може да се проследява движението на охранителите в банка, като се проследява местоположението на техните телефони или смарт часовници. По същия начин крадецът би могъл да определи местоположението и вида на смарт устройствата в един дом, включително охранителни камери, лаптопи и смарт телевизори, за да намери подходящ вариант за взлом. Освен това работата на устройството чрез дрон означава, че то може да бъде използвано бързо и дистанционно без голяма вероятност потребителят да бъде открит."

Въпреки че в миналото учените са изследвали уязвимостта на WiFi сигурността, използвайки обемисти и скъпи устройства, Wi-Реер се отличава със своята достъпност и лесно транспортиране. Екипът на Абеди го е създал с помощта на закупен от магазина дрон и 20 долара лесно закупен хардуер.

"Веднага след като бе открита дупката в Polite WiFi, разбрахме, че този вид атака е възможна", посочва Абеди.

Екипът конструира Wi-Реер, за да изпробва теорията си, и бързо осъзнава, че всеки, който има нужните познания, може лесно да създаде подобно устройство.

"На фундаментално ниво трябва да поправим дупката в сигурността при Polite WiFi, така че нашите устройства да не отговарят на непознати", заявява Абеди. "Надяваме се, че работата ни ще даде информация за разработването на протоколи от следващо поколение."

Междувременно той призовава производителите на WiFi чипове да въведат изкуствена, рандомизирана вариация във времето за реакция на устройствата, което ще направи изчисления като тези, които използва Wi-Реер, крайно неточни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    QCHECK
    И? Какво като открие местоположението на телефонът ми, на лаптопът /ако е включен/, на wi-fi камерите в апартамента ми, на смарт часовникът ми? Дали ще съм в едната или другата стая е все тая, вкъщи съм си. Има 1540 други начини да знае дали има някой вкъщи, а местоположението на камерите, със сигурност ще е съобразено с целта им и дали някой ги знае къде са не е от значение, те не са скрити. Друг е въпросът, ако живея в сграда със 150 стаи и искат да ми пуснат ракета точно където съм. Ама пък, ако съм такъв човек, няма да ползвам смартфон.
  • 3
    1
    Желяз каменоff
    Моя рутер е долу в апартамента зад гардеоба
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари