Имало ли е панди в земите на България?

0
Световните медии вече изнесоха на първи страници заглавието, че последните европейски панди са били у нас
Световните медии вече изнесоха на първи страници заглавието, че последните европейски панди са били у нас Снимка: БНТ

Учените у нас вече имат категорични доказателства, че е имало панди у нас преди около 6 милиона години

Пандите не са запазената марка на Китай. Учените у нас вече имат категорични доказателства, че е имало панди у нас преди около 6 милиона години. Нашите земи са били техния последен дом в Европа, преди окончателно да се заселят на изток. Два зъба на панда, намерени в България, доказват всичко това, предава БНТ

"Да ви покажа съкровището, което се пази от доста години тук. Намерих тези два зъба, които веднага ме заинтригуваха. Казвам си хищник, много странен".

Намира ги в кабинета си. Открити от учен преди него - доц. Иван Николов. И оставени в кутийка. С неотговорен въпрос. С една бележка, трудна за разчитане. Загадка, стояла неразгадана повече от 20 години. Проф. Николай Спасов успява да разгадае, че това са зъби на панда. А за това къде са намерени, помага графолог, който разчита бележката в кутията.

Той стигна до името гюреджия. Аз го попитах: Добре, какво е това?

Огняново. Днешното село Огняново. Където, оказва се, са живели не само хищници. А панди.

Това са два зъба на голяма панда, живяла преди 6 млн години по нашите земи.

Вие сте убеден, че това са зъби на панда?

Аз съм убеден, че това са зъби на панда. Два зъба на древна панда, която е нов вид за науката. Това е кучешкият зъб на най-голямата панда. Това животно е било почти толкова голямо, колкото съвременната панда. А тя може да достигне и надмине 160 кг, не е безобидно създание. Виждате този черен цвят и лъскав емайл, което говори, че са стояли във въглищни пластове. Това е панда, но не е като днешната. Не само че не е като днешната, но не е и като изкопаемите, намерени до този момент. И разбираш, че ти си установил нещо, което досега не е намирано.

Ето така е изглеждала европейската панда. С типичните черни петна на очите. Но за разлика от днешната няма черния цвят на шията си. И това не е единственото, което я отличава от пандите, които познаваме днес.

"Нашата панда едва ли се е хранила с бамбук. Не е била способна умело да разкъсва тази твърда обвивка".

Това издава кътникът ѝ.

Няма нужните масивни изпъкналости, с които сегашната панда може да разкъсва твърдата обвивка на бамбуковите стъбла.

На пандата ѝ е харесвало по нашите земи, защото преди 6 милиона години днешна България е била една блатиста гора. До момента, в който климатът така се променя, че гони пандите от Европа.

Но за пандите не е имало място, те са останали там, където продължават да съществуват такива влажни гори.

Световните медии вече изнесоха на първи страници заглавието, че последните европейски панди са били у нас. Нищо, че засега има само два зъба, които го доказват. Пред БНТ професор Спасов издава една обнадеждаваща тайна. Намерени са още 2 зъба.

- Два зъба са намерени, които тепърва ще видя, ще мислим какво е това, дали наистина е панда.

Защото съм убеден, че би трябвало да бъде същата.

Разкопки къде?

- В Западна България.

Не издава повече. Но светът има всички основания да очаква някъде там да излязат още съкровища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари